fbpx

Otišlo klizalište, dolaze arheološki radovi

Parkiralište je još uvijek zatvoreno jer prvo moramo provesti geofizička istraživanja kojima bismo trebali dobiti prikaz struktura ispod zemlje, njihovu dubinu, presjeke i položaj, što bi, laički rečeno, trebalo biti kao rendgenska slika te lokacije. Ove snimke olakšat će nam kasnije istraživanje, rekao je Gluščević

Na parkiralištu ispod crkve sv. Marije ove bi godine trebalo započeti arheološko istraživanje kojim bi se istražila ta lokacija. Prostor gdje je do prije nekoliko dana bilo klizalište još uvijek je zatvoren, jer se mora provesti snimanje podzemlja koje će olakšati kasnije istraživanje, a koje se još nije napravilo zbog kiše.

– Parkiralište je još uvijek zatvoreno jer prvo moramo provesti geofizička istraživanja, kojima bismo trebali dobiti prikaz struktura ispod zemlje, njihovu dubinu, presjeke i položaj, što bi, laički rečeno, trebalo biti kao rendgenska slika te lokacije. Ove snimke olakšat će nam kasnije istraživanje tog prostora, rekao je Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dodajući da su morali pričekati sa snimanjima zbog kiše. Čim se teren snimi, parkiralište će biti otvoreno.

Dodao je da je Arheološki muzej ove godine od nadležnog ministarstva tražio sredstva za istraživanje na tom dijelu Poluotoka te da čekaju odluku o tome koliko će im novca biti odobreno, nakon čega će znati u kolikom će obimu moći provesti istraživanje.

– Pretpostavljamo da se na tom dijelu nalazi velik broj zidova, odnosno temelja zgrada od prapovijesnih, preko antičkih, srednjovjekovnih do novovjekovnih. Cijeli južni dio Poluotoka drugačije je izgledao negoli sada – imao je nagli pad zbog geološkog uslojenja, izgledao je kao što danas izgleda Karma. Zbog toga pretpostavljamo da je cijeli južni bio povezan stubištima umjesto ulicama kao danas, kazao je Gluščević istaknuvši da će snimanje pokazati kakve se strukture nalaze ispod zemlje, a snimku bi trebao interpretirati dr. Branko Mušić, poznati geodet koji je surađivao na brojnim projektima s muzejom.

– Nakon što vidimo koliko će nam novca Ministarstvo odobriti moći ćemo govoriti koliki će biti opseg istraživanja, ali mislim da će istraživanje trajati nekoliko mjeseci i bit će uključen velik broj ljudi. Smatram da ćemo otkriti mnoge zanimljive stvari koje će biti interesantne nama, konzervatorima, ali i građanima. Ipak, kad će radovi početi još uvijek ne mogu reći, ali zasigurno će početi u ovoj godini, rekao je Gluščević dodavši da se nada da će se na tom mjestu, nakon istraživanja, odnosno u budućnosti, izgraditi nova zgrada Arheološkog muzeja.

Izvor: Zadarski list