fbpx

Otkažite financiranje religijskih organizacija

Građanska inicijativa “Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku” uputila je Vladi otvoreno pismo s prijedlogom ušteda u državnom proračunu.

“Povodom Vaših najava da Vlada kreće u smanjivanje plaća radnika u javnom sektoru za 3% s obrazloženjem da je to nužan korak kako bi se spriječilo daljnje zaduživanje prezadužene države, željeli bismo Vas podsjetiti da postoji puno logičniji i neusporedivo pravedniji način kako uštedjeti taj iznos u državnom proračunu. Milijarda kuna, a vjerojatno i znatno više, je upravo iznos kojeg Republika Hrvatska godišnje isplaćuje religijskim organizacijama (ili, kako se u zakonima nazivaju, vjerskim zajednicama) temeljem sklopljenih ugovora s njima. Najproblematičniji među tim ugovorima svakako su međudržavni Ugovori između Svete stolice i Republike Hrvatske koji su po pravnoj snazi iznad Zakona RH, a problematični su ne samo zbog njihovog financijskog aspekta. Po realnim procjenama, samo zbog poštivanja tih ugovora iz proračuna Republike Hrvatske izdvaja se oko milijarda kuna godišnje – što zbog direktnog, što zbog indirektnog poštivanja njenih odredbi (npr. financiranje brojnih vjeroučitelja).

Zato predlažemo rješenje – umjesto smanjivanja plaća radnicima, raskinite sve ugovore s religijskim organizacijama i uštedite potrebne milijarde. Svi ti ugovori propisuju religijskim organizacijama samo povlastice, privilegije i velika financijska sredstva, a za uzvrat Republika Hrvatska ne dobiva apsolutno ništa. Sigurno znate da se humanitarna djelatnost religijskih organizacija, koja se često ističe kao opravdanje za njihovo djelovanje za opće dobro, ionako pokriva posebnim donacijama, a ne sredstvima koja bi im bila ukinuta raskidanjem ugovora.

Ne bi uopće trebao biti problem da se religijske organizacije u buduće financiraju direktno od strane njihovih korisnika, a ne od svih građana Republike Hrvatske, tj. državnog proračuna.

Što se tiče činjenice da su Ugovori između Svete stolice i Republike Hrvatske međudržavni, smatramo da to nije prepreka za, ako je potrebno, i jednostrano raskidanje, jer su isti napisani na način da Republici Hrvatskoj samo nameću obaveze bez da ona išta konkretno dobiva zauzvrat. Sigurni smo da bi Međunarodni sud to uvažio”, navodi se između ostalog u priopćenju građanske inicijative.

Izvor: Zadarski list