fbpx

Policija će kontrolirati freze i traktore!

Korištenje neispravnih i neosiguranih vozila, često bez svjetlosne signalizacije i ispravnih sustava za kočenje predstavlja veliki rizik, kako za vlasnike, tako i za druge sudionike u prometu

Iz PU zadarske jučer su se oglasili priopćenjem u kojem izvješćuju javnost o akciji pojačane kontrole poljoprivrednih vozila, koja će se uskoro početi jer na poljoprivrednim površinama započinju intenzivnije aktivnosti te će se zbog toga na cestama znatno povećati promet poljoprivrednih vozila kao što su traktori, motokultivatori, vozila za prijevoz pčela i slično.

“Samo idem do polja”
– Svjedoci smo da samo rijetka vozila ove vrste prometuju tehnički ispravna, propisno označena, osvijetljena, odnosno registrirana. Zakonom je propisano da motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu. Kao razlog ove anomalije nerijetko se navodi gubitak dokumenata, nemogućnost dokazivanja vlasništva nad vozilom, nije atestirana samogradnja prikolice, izgovori tipa “samo idem do polja”, ekonomska kriza i slično. Korištenje neispravnih i neosiguranih vozila, često bez svjetlosne signalizacije i ispravnih sustava za kočenje predstavlja veliki rizik, kako za vlasnike, tako i za druge sudionike u prometu. U sudarima s drugim vozilima korisnici ovakvih vozila često teško stradavaju – piše u priopćenju PU zadarske.

Osim toga, kako stoji u izjavi za javnost, ulaskom RH u Europsku uniju dodatno će se povećati pozornost prema nepoštivanju zakonskih odredbi vlasnika i vozača ove vrste vozila pa tako zadarski policajci nabrajaju kakve sve kazne slijede vozače, odnosno poljoprivrednike ukoliko se ne budu pridržavali propisa.

– Prilikom zatjecanja navedenih vozila u prometu, ista će se isključivati iz prometa, a prema vozaču poduzet će se zakonske mjere iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– Policijski službenici za prometnu preventivu, kontakt policajci, policijske autoophodnje iz redovnog obnašanja službe, inicirat će aktivnosti među građanstvom, odnosno korisnicima ovakvih vozila da se iste dovede u zakonske okvire. Za ostvarenje navedenih ciljeva, suradnju će ponuditi i tijelima lokalne uprave te organizirati tehničke preglede na terenu.

Obveze prije tehničkog pregleda
– Vlasnici, korisnici navedenih vozila prilikom tehničkog pregleda plaćaju sljedeće obveze:

Naknada za zaštitu okoliša umjesto naknade za ceste, prva registracija traktora do 18 kW snage, tehnički pregled, prometna dozvola, knjižica vozila i osiguranje vozila iznosi oko 685 kuna, a svako iduće produženje valjanosti registracije iznosi 450 kuna, prva registracija traktora od 25 do 33 kW snage, tehnički pregled, prometna dozvola, knjižica vozila i osiguranje vozila iznosi oko 845 kuna, a svako iduće produženje valjanosti registracije iznosi 615 kuna.

Ako se usporede ovi iznosi, tehničkog pregleda, osiguranja i registracije vozila s cijenom visine kazne radi počinjenih prometnih prekršaja, (koje iznose 700 kn, ako je neregistriran te pet do 15 tisuća kuna, ako nije osigurano), trebali bi sudionicima u javnom prometu djelovati stimulirajuće te ih potaknuti da izvrše svoje zakonske obveze prije nego se svojim vozilom uključe u javni promet.

Izvor: Zadarski list