fbpx

Protiv Cedevite smo oštećeni, a Široki moramo pobijediti

Svi su vidjeli da je Tomas prije pobjedničke trice napravio korake, osim trojice sudaca. Netko je to morao vidjeti, bar onaj koji je bio dva metra od toga. To je klasičan primjer koraka i po meni je nedopustivo da se takvo nešto ne svira u tako ozbiljnoj i važnoj utakmici – kaže Skroče

U sportu ponekad izgubite jer je protivnik bio bolji, ponekad zbog vlastitih pogrešaka, a nažalost, dogode se i slučajevi kada na ishod utakmice izravno utječu djelitelji pravde. Branko Skroče odmah će istaknuti kako ne želi previše polemizirati na temu sudaca, te da prvo treba pogledati vlastite pogreške, koje su i dovele do neizvjesne završnice, no nakon utakmice s Cedevitom preko nekih stvari nije mogao prijeći.

– Ne želim i ne volim o tome pričati, ali činjenice govore o nekim čudnim kriterijima. Ne pamtim da sam na jednoj ozbiljnoj utakmici vidio da su jednoj momčadi dosuđena četiri prekršaja u poluvremenu, kao što je bilo Cedeviti u prvom – kaže sportski direktor Zadra, kojemu je jedan od sudaca zaprijetio “isključenjem”.

– Za vrijeme utakmice, kada su suci bili blizu mene, rekao sam im da pogledaju semafor, da ne radimo samo mi prekršaje. Omjer je tada bio 12-4. Sudac je otišao kod delegata i rekao mu da će me, ako još jednom pisnem, izbaciti iz dvorane. Nikoga nisam vrijeđao niti davao povoda za nervozu, nego sam jednostavno konstatirao što sam vidio. No, očito naša agresivna obrana svima upada u oči i sviraju nam mnogo prekršaja. A kada smo igrali protiv takvih momčadi, koje igraju obranu sličnu nama, nije bio baš jednak kriterij.

Suci odredili pobjednika

O kriteriju se uvijek može raspravljati, no jedna situacija nije ostavila nikakve dvojbe.

– Svi su vidjeli da je Tomas prije pobjedničke trice napravio korake, osim trojice sudaca. Netko je to morao vidjeti, bar onaj koji je bio dva metra od toga. To je klasičan primjer koraka i po meni je nedopustivo da se takvo nešto ne svira u tako ozbiljnoj i važnoj utakmici. Bilo je još materijalnih povreda pravila, primjerice, kada nije dosuđen koš-faul Allenu, nego smo dobili loptu sa strane ili kada je Baždarić zabio nakon promašenih bacanja Bilana, a to je bio klasični prijestup. Bilo je mnogo stvari koje nam nisu išle u prilog. Ne želim to potencirati, jer se prije svega moramo okrenuti našim greškama, kojih je bilo dosta i nastojati ih ispraviti, ali činjenica je da su nas u ovakvoj egal utakmici te stvari prilično koštale.

Zašto se o sucima iz pravca Zadra uvijek govori u negativnom kontekstu?

– Mislim da nismo miljenici sudaca. Jako smo sretni kada je suđenje realno. Ne znam zašto je to tako. Nikome ne dajemo povod, dapače, mislim da smo korektni.

Toliko o suđenju. Mnogo je važnije ono što sljedi u subotu, a to je izravan okršaj sa Širokim na Višnjiku.

Pobijediti Široki

– To nam je utakmica sezone u kojoj ne smijemo kiksati, nego moramo pokazati zrelost i pobijediti. Ona nam rješava mnogo toga i zato moramo biti sto posto koncentrirani. Mislim da momci shvaćaju koliko je važno da u subotu budemo pravi i vjerujem da ćemo biti.

Hercegovci dolaze u ponešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prvi međusobni ogled ove sezone.

– Doveli su dva igrača, koji su se svojevremeno nudili i nama. Playmaker Jones je dosta dobar napadač i moramo jako paziti na njega. Centar Freeman za sada ne pokazuje kvalitete koje ima. No, to je nezgodna momčad, jer igra atipičnu košarku, koju nije lako kontrolirati. Šakić, Ramljak i Barać imaju visinu, a otkada je otišao Planinić nemaju klasičnu peticu pa igraju otvorenije. Imaju i dobrih bekova, poput Šutala i Vragovića – upozorava Skroče.

No, optimizma u zadarskim redovima ne nedostaje.

– Ako smo sa Cibonom i Cedevitom biti ravnopravni, jedne pobijediti, a s drugima došli na prag pobjede, onda mislim da možemo pobijediti i Široki. Tamo smo ih nadigrali, ali smo nekim čudom izgubili i vrijeme je da to vratimo.

Zadar je trenutno u sigurnoj zoni, ali nema mjesta opuštanju.

– Situacija je takva da nemamo što kalkulirati. Moramo ući maksimalno u svaku utakmicu. Raspored do kraja je takav da u svakoj imamo priliku pobijediti. Najmanje šanse imamo u Laktašima, jer Igokea igra zaista vrhunski i bit će jako teško. No, na preostala dva gostovanja (MZT i Szolnoki Olaj) imamo se pravo nadati pobjedi, kao i u našoj dvorani protiv Širokog, Budućnosti, Radničkog i Splita. Bit će tu još iznenađenja, a nama trebaju još dvije-tri pobjede da bismo bili apsolutno zadovoljni ovim dijelom sezone – za kraj će Skroče.

Izvor: Zadarski list