fbpx

Radnici Nove zore dobili trećinu potraživanja

Nekadašnji radnici stečajnog dužnika Nova zora dobili su trećinu svojih potraživanja, ukupno oko 400 tisuća kuna stečajne mase koja je formirana naplatom najma za Turističko naselje Croatia i zakupa nad poljoprivrednim zemljištem. Ostatak svojih potraživanja radnici mogu očekivati kroz idućih nekoliko mjeseci, kako je rečeno jučer u nastavku stečajnog postupka nad nekadašnjim poljoprivrednim divom Sv. Filipa i Jakova na Trgovačkom sudu u Zadru.

Sada je najaktualnije pitanje što će biti s imovinom Nove zore – Turističkim naseljem Croatia i poljoprivrednim zemljištem. Za njeno preuzimanje zanimaju se dvije tvrtke – Glasgow gradnja d.o.o. i Eko Biograd d.o.o. Vlasnik prve je zagrebački odvjetnik Davor Galetović, a u drugoj je suvlasnik zajedno s PIK Vinkovcima, tvrtkom kćeri iz koncerna Agrokor. Glasgow gradnja ponudila je za cijelo apartmansko naselje, koje je 2007. procijenjeno na 109,6 milijuna kuna, tek 36,5 milijuna. Ponuda je dana na javnoj dražbi na kojoj se Galetovićeva tvrtka pojavila kao jedini ponuditelj.

Za poljoprivredno zemljiše i dalje interes iskazuje Eko Biograd. Borba za zemljište sigurno će trajati još dugo jer država osporava vlasništvo stečajnog dužnika nad 107 hektara zemljišta. Prosječna cijena metra četvornog zemljišta prema sudskom vještaku je 12,74 kuna, dok se prema podacima Porezne uprave kreće od 17,91 kuna u Turnju, 21,88 u Biogradu i 50,34 u Sv. Filipu i Jakovu.

Izvor: ZL