fbpx

“Referendumski ustanak” na Narodnom trgu i Branimiru

Smatramo potrebnim zaustaviti daljnju rasprodaju svih vitalnih resursa: vode, tla, šuma, prometne i energetske infrastrukture, jer su svi ti faktori neophodni za normalan i nezavisan razvoj svake države i njezinih državljana, poručuje se među ostalim u priopćenju inicijative

Aktivisti inicijative građana “Referendumski ustanak” danas su i u Zadru započeli s prikupljanjem potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma s četiri pitanja u kojima bi se građani trebali izjasniti jesu li za ili protiv poništenja pretvorbe i privatizacije i drugih prijenosa neosobnog vlasništva od 1990. godine do danas, zabrane rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa, kao i zabrane prometovanja, proizvodnje i prodaje genetski modificiranih organizama (GMO) u Hrvatskoj, te ponovno o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Potpisivanje do 27. veljače

Po dostupnim podacima na stranicama inicijative http://referendum.co, potpisi se za sad prikupljaju u dvadesetak gradskih i općinskih središta. Potpisi građana prikupljat će se do 27. veljače. U Zadru će, kako saznajemo od lokalne koordinatorice Ive Trapp-Sikirić, aktivisti inicijative građanima biti na raspolaganju na Narodnom trgu i na Obali kneza Branimira radnim danima i subotom od 9 do 17, a u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Razloge traženje raspisivanja referenduma, u kojem bi se građani izjasnili o četiri spomenuta pitanja, Organizacijski odbor akcije “Referendumski ustanak” objavio je još u siječnju na svojem Facebook profilu. U ovom se priopćenju navodi kako prije provođenja lanjskog referenduma o pristupanju EU nije provedena odgovarajuća javna rasprava, te se u pitanje dovodi ustavnost provođenja ovog referenduma, prije svega zbog prethodnog snižavanja kriterija uspješnosti referenduma zbog čega je, temeljem ustavnih promjena iz 2010., bilo dostatno da se za ulazak izjasni većina birača izišlih na referendum, a ne, kako je to ranije bilo propisano, većina od ukupnog broja birača.

– Uvjeti unutar Europske unije dramatično su izmijenjeni u odnosu na uvjete koji su vladali u vrijeme prvog referenduma što se odnosi na monetarnu i fiskalnu uniju, zajedničko europsko nebo, odricanje članica EU od dijela suvereniteta i sve dublju ekonomsku i moralnu kriza u gotovo svim zemljama članicama, navodi se nadalje u priopćenju u kojem se dodaje i kako je “pitanje poništenja pretvorbe i privatizacije te prijenosa neosobne imovine od 1990. do danas, izraz nemirenja ovog društva s privatizacijskom pljačkom”.

Zaduživanje bez pokrića

– Ovo referendumsko izjašnjavanje predstavlja pravni, etički i moralni iskorak građana iz konstrukta koji im se sustavno nameće, a taj je da se više ništa ne može promijeniti. Stav je Odbora da se građanima putem osobnog izjašnjavanja omogući promjena takvog odnosa te donošenje propisa i zakona koji će u konačnici dovesti do oduzimanja protupravno stečene imovine od svih koji su je na nezakonit način stekli. Rasprodaju resursa, prostora i imovine Republike Hrvatske prepoznajemo kao oduzimanje perspektive budućim generacijama i izvor najvećih problema hrvatskog društva, jer omogućuje zaduživanje bez pokrića u stvaranju novih i dodanih vrijednosti, potiče negativnu selekciju i nepotizam do neslućenih granica, te omogućuje širenje korupcije. Ocjenjujući da nemamo pravo zemlju naslijeđenu od predaka prodati strancima i tako buduće generacije napraviti prosjacima bez zemlje i javnih dobara, smatramo potrebnim zaustaviti daljnju rasprodaju svih vitalnih resursa: vode, pogotovo pitke, tla, šuma, te prometne i energetske infrastrukture, jer su svi ti faktori neophodni za normalan i nezavisan razvoj svake države i njenih državljana, također se poručuje u priopćenju u kojem se navodi i kako je “proizvodnja i prodaja GMO hrane bez jasnih oznaka ozbiljno rušenje kvalitete zdravlja građana, ali i pravne države”.

– Način na koji se GMO “na mala vrata” uvodi u Hrvatsku, pokazuje oblik kršenja prava potrošača da sami biraju što će jesti i uzgajati. Iako je većina hrvatskih županija proglasila GMO slobodne zone, to očito nije dovoljno za ostvarenje biološke sigurnosti Republike Hrvatske. Štetnost i nevjerojatnu opasnost po sav živi svijet koju GMO dokazano donosi političari zanemaruju do razine kriminalnih radnji, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: ZL