fbpx

“REŽEMO PLAĆE ZA 3 POSTO!” Milanović najavio manja primanja za 230.000 ljudi u javnom sektoru

Predsjednik Vlade je u intervjuu za RTL najavio nove poteze u borbi s krizom u državnim financijama. ‘Od rezanja plaća moramo izuzeti nastavnike i profesore u školama, kojima ćemo povisiti koeficijent tako da će dobiti malo veće plaće’

Gostujući u emisiji RTL Danas, premijer Zoran Milanović najavio je rezanje plaća za sve zaposlene u javnom sektoru, u iznosu od 3% bruto plaće.
– Mi bez gospodarskog rasta ne možemo održavati troškove, mi smo deficit smanjili s 15 milijardi na 10 milijardi i tog deficita smo se odlučili držati, rekao je Milanović.

‘GRAĐANI, OVO RADIM ZBOG VAS’ Ministar financija Slavko Linić objasnio zbog čega želi smanjiti minuse na tekućim računima
– U rebalans proračuna idemo, morat ćemo napraviti neke korekcije. Kako stvari sad stoje morat ćemo smanjiti plaće u državnom proračunu za 3% za sve zaposlene u javnom sektoru, od predsjednika Republike i mene do svih zaposlenih u javnom sektoru.

No, jedna skupina ipak će ostati pošteđena ove nove mjere, napomenuo je premijer.

– Tu moramo izuzeti nastavnike i profesore u školama, kojima ćemo povisiti koeficijent tako da će dobiti malo veće plaće.

– Oni koji imaju najviše plaće će ostati bez par stotina kuna. To je nažalost u ovom trenutku jedino moguće i odgovorno ponašanje. Rekao sam da ću ljudima govoriti istinu i u stvari sam pogriješio i pogriješili smo što to nismo napravili prvog dana. Alternativa su otkazi.

– Mi se moramo se držati ciljeva koje smo si sami postavili, ne smijemo prelaziti određene plafone deficita, ne zbog rejting agencija već zbog našeg zaduživanja vani. Ne smijemo dovesti u pitanje cijeli svoj sustav. Vjerovali smo da će biti bolje, ali vjera nije dovoljna, zaključio je Milanović.

Naglasio je kako su mnoge države u Europi u krizu ušle sa mnogo ozbiljnijim rezanjem troškova u javnom sektoru, dok Hrvatska takve rezove do sada nije radila.

– U hrvatskoj je potrebna razina solidarnosti sa svim onima koji su zaposleni u privatnom sektoru, sa onima koji su samozaposleni, sa onima koji su nezaposleni.

Na pitanje kada će se ići u najavljeno rezanje plaća, premijer je odgovorio: ‘Brzo. U ovo se ide jako brzo. Ne smijemo gubiti vrijeme.’ Upitan znači li to da će se smanjenje osjetiti već na plaćama od 1. travnja, odgovorio je: ‘Vjerojatno’

Izvor: Jutarnji list