fbpx

SDP održao radionicu na temu ravnopravnosti spolova: “Nema demokracije bez ženske participacije”

Projekt Ženski razgovori – ‘Lokalne politike ravnopravosti spolova’ održan je u subotu u stranačkim prostorijama SDP-a Zadar. Cilj radionice je jačanje ženske solidarnosti i detektiranje problema s kojima se političarke susreću na lokalnoj razini. Žene su snaga lokalne zajednice jer one najbolje uočavaju probleme svoje sredine noseći se svakodnevno s njima.

Na radionici su sudjelovale članice SDP-a, HNS-a, HSLS-a i DSU-a, a gošće su bile saborska zastupnica SDP-a Melita Mulić i članica SDP-a Tihana Kružić. Melita Mulić istaknula je kako se osjeća dijelom Zadra jer je najljepši dio svoje mladosti provela studirajući na zadarskom Sveučilištu. ‘ Očekujem da će ovo što danas radimo doprinijeti da skrojimo program koji će biti zaista po mjeri građanki i građana i koji će biti po mjeri za jedan bolji i drugačiji Zadar kojim ćemo upravljati na način na koji to građanke i građani očekuju’, rekla je Mulić.

Važnost žena u politici istaknula je predsjednica Gradske organizacije SDP-a Ingrid Antičević Marinović. ‘Za nas ženske teme nisu dileme, oni su prioriteti naše lokalne politike. U vrijeme krize mnoga se prava reduciraju, a najlakše je reducirati ženska prava. Shvaćajući dakle da nema demokracije bez ženske participacije, da je onda ona krnja i takva politika ne može ispuniti očekivanja građana, mi ćemo to promijeniti’, istaknula je Antičević Marinović.

Svim prisutnima obratila se i Sabina Glasovac, buduća zamjenica gradonačelnika koja će biti u obvezi provesti rodnu politiku na lokalnoj razini. ‘Ako pogledate broj nezaposlenih vidjet ćete da je tu dominacija žena i mladih. Prioritet našeg programa bit će poticanje gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta da bi se riješio ključni problem – nezaposlenost i treće, održavanje i povećavanje socijalnog standarda. Vjerujemo da će građani prepoznati da je krajnje vrijeme da se mijenja lice i naličje politike u Zadru’, napominje Glasovac.

Sudionice radionice pozdravio je kanididat za gradonačelnika Ivo Bilić. ‘Prava žena na ovim su prostorima konzumirana vrlo kratko vrijeme. Moramo raditi brzo i efikasno u pozicioniranju žena u društvu. Ako su ugrožena ženska prava, ugrožena su ljudska prava. Mobilizirajmo se oko praktičnih prijedloga i rješenja koja će podržati, poboljšati i promovirati poziciju žena i samim time unaprijediti društvo u našem gradu’, naglašava Bilić. Projekt je ovo na kojem se radi već godinu dana s ciljem samoosnaživanja žena u lokalnoj zajednici. Na radionici su, kao najveći problemi definirani:

1. Radno vrijeme gradskih institucija s ciljem prilagodbe istih potrebama građanki i građana.

2. Centar za mlade s cilje osmišljavanja slobodnog vremena mladih i njihove uključenosti u lokalnu zajednicu.

3. Rodna ravnopravnost u gradskim institucijama s ciljem poticanja žena u participiranju na upravljačkim mjestima. ‘ Osim navedenih, raspravljale smo o mnogim problemima s kojima se suočavamo u našoj lokalnoj zajednici.

Nakon ove radionice očekujemo da se ženski glas čuje’, zaključila je Danijela Vukoša iz SDP-a.

Z.B.

Foto: Fabio Šimičev