fbpx

“SLIJEDI REBALANS PRORAČUNA, REZAT ĆEMO RASHODE” Linić nakon vijesti o smanjenju rejtinga Hrvatske na SMEĆE

Ministar financija Slavko Linić u Banskim dvorima komentira najlošiji kreditni rejting Hrvatske od 1997. godine!

– Ova druga negativna ocjena će utjecati na odluku u rebalansu proračuna naročito na rashodavnoj strani. U ocjeni agencije istaknuto je da je Vlada zahvatila sve što je potrebno promijeniti. Problem je u tome što prije krize nije ništa učinjeno da se Hrvatska pripremi za nju. Ova, pak, Vlada na svaku primjedbu agencija ima odgovor. U Hrvatskoj mnogi ne misle da je situacija ovako složena i da je ovoliki broj reformi potreban. Dakle, nastavljeno u istom smjeru.

– Nedovosmisleno da je problem ulaganja velik u mnogim granama poput primjerice brodogradnje, građevine itd. U Hrvatskoj smo vrlo spori u shvaćanju da se treba mijenjati porezna politika. To je poruka koju šaljemo investitorima.
Iako agencije inzistiraju na smanjenju nekih poreza, poput doprinosa za zdravstvo, Linić kaže kako Vlada nije odustala od rasprave o porezima.

– Te doprinose u zdravstvu neko mora platiti. Naravno, to su imućniji građani kroz porez na nekretnine, poručio je Linić.

– Vlada negdje smanjuje, negdje će povećati. Ova Vlada ne uvodi nove poreze, već ih zamjenjuje. Nekad na štetu građana u korist gospodarstva. Dakle, naša poruka je jasna, kazao je Linić.

– Imamo puno onih koji vole političku tribinu, ali budimo iskreni – ovo je slika Hrvatske. Mnogi žele reći da nam agencije nanose štetu, ali moramo si priznati da je ovo istina, jasan je ministar.

Izvor: Jutarnji list