fbpx

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAGE EUROPOLA! Varali u Ligi prvaka, kvalifikacijama za Euro i SP, pa uzeli 8,5 mil. eura! Istraga u 15 zemalja

Kriminalci su navodno samo u Njemačkoj uprihodili oko 16 milijuna eura, a zaradili 8,5 milijuna

Europski policijski ured (EUROPOL), kriminalistička obavještajna agencija Europske Unije, proveo je istragu i identificirao 680 spornih nogometnih utakmica diljem svijeta, od čega 380 na Starom kontinentu, za koje se sumnja da su namještene zbog klađenja, a jedna od njih, zbog interesa istrage ne može se reći koja, odigrana je i u Ligi prvaka.

Na izvanrednoj konferenciji za medije u Den Haagu direktor EUROPOL-a Rob Wainwright rekao je da je u istrazi otkriveno 425 korumpiranih službenika i igrača u 15 europskih zemalja, a namještalo se i u Uefinim kvalifikacijama za Euro i SP.

– Tijekom posljednjih 18 mjeseci EUROPOL je vodio veliku istragu namještanja utakmica u europskom nogometu. Ovo je najveća dosad poduzeta istraga koja razotkriva velik problem za integritet nogometa diljem našega kontinenta, ali i planeta – objavio je Wainwright.

Kriminalci su navodno samo u Njemačkoj uprihodili oko 16 milijuna eura, a zaradili 8,5 milijuna.

– Namještena utakmica Lige prvaka u Engleskoj odigrala se u posljednje tri, četiri godine, zbog istražnih radnji koje su u tijeku ne možemo reći o kojoj se radi. Ostali korumpirani dvoboji odigrali su se u kvalifikacijama za SP i Euro, ali i u nekoliko top-utakmica diljem Europe – dodao je Wainwright i podastro brojke, dakako, od preciznih Nijemaca:

– Samo u Njemačoj kriminalcima je isplaćeno 16 milijuna eura s manipuliranih utakmicama, a zarada im je iznosila 8 milijuna eura.

Preostalih 300 mečeva odigralo se u Africi, Aziji, Južnoj i Srednjoj Americi, a čelnici EUROPOL-a vjeruju da se radi “samo o vrhu ledenog brijega”.

– Razotkrili smo raširenu mrežu kriminalaca – naglasio je Wainwright.

Osim spomenutih 16 milijuna od utakmica na njemačkom tlu na raznim stranama svijeta uprihođena su još dva milijuna maraka, a najveća individualna isplata, 140.000 eura, dogodila se u Austriji. Ostale zemlje, zasad, nisu imenovane.

EUROPOL je uvjeren da je baza kriminalaca koji se bave namještanjem zbog klađenja iz Azije rasprostrla svoju mrežu diljem Europe, u 15 zemalja u kojima je već uhićeno 50 osoba. Ukupno je involvirano 30 zemalja, no većinom se utakmice odnose na takozvane niže lige, koje su pod višestruko manjom medijskom pozornošću.

Njemačka je policija, podsjeća BBC, prije nekoliko godina ovu mrežu kriminalaca opisala kao globalnu, s nagradama od po 100.000 eura za igrače i suce koji su pristali surađivati. Tada je 14 osoba završilo u zatvoru, a ukupno su dobili 39 godina iza rešetaka. Kaznene zakone svojih zemalja osjetili su i osuđenici u Finskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

– Žarište istrage bile su druge zemlje, ne Ujedinjeno Kraljevstvo i mi iznenađeni smo opsegom kriminalne povezanosti diljem zemaljske kugle, no bilo bi naivno vjerovati da ova kriminalna zavjera ne uključuje engleski i europski nogomet – odgovorio je Wainwright na pitanje BBC-ja.

Uefin glasnogovornik je, pak, rekao da Europska udruga nogometnih saveza “surađuje s istragom”.

– Ostajemo u vezi s Europolom glede daljnjeg izvještavanja o namještanjima u natjecanjima pod našom organizacijom.

Izvor: Jutarnji list