fbpx

Štrpcu i Miljaniću zatvorske kazne za razbojništva

Štrbac je sudjelovao u svih osam pljački i jednom pokušaju, a Marin Miljanić zajedno s njim opljačkao je trgovinu u ulici Mate Balote i trgovinu na Krešimirovoj obali u Zadru. Petar Pucar im je, po navodima optužnice, pomogao pri jednoj pljački i to u ulozi vozača, no on je oslobođen

Zbog niza razbojstava koja su počinili na području grada maskirani i naoružani nožem, ali kako je utvrđeno tijekom suđenja i plastičnim pištoljem, jučer je na Županijskom sudu u Zadru Mišel Štrbac (27) nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, Marin Miljanić (30) na zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina, dok je Petar Pucar (26) od optužbi – oslobođen.

Sudac Boris Radman, koji je predsjedao Sudskim vijećem u ovom slučaju, detaljno je obrazložio presudu naglašavajući kako je iz provedenoga dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno kako su Štrbac i Miljanić počinili niz razbojstava koja su im optužnicom i stavljena na teret.

Štrbac sve priznao i teretio Miljanića
– U odnosu na Mišela Štrpca on je sve priznao i nije bilo razloga da mu se ne povjeruje. Proglasili smo ga krivim i osudili na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci. Za svako pojedino razbojstvo primijenili smo institut o ublažavanju kazne, jer je on priznao, izrazio duboko kajanje i žaljenje, a u svom je priznanju teretio i drugooptuženog Miljanića. Što se pak njega tiče, on je višekratno osuđivana osoba i to zbog imovinskih delikata. Imajući u vidu da je za svako pojedino kazneno djelo razbojstva predviđena kazna zatvora u trajanju od tri pa do 12 godina, ipak smo mu izrekli minimalnu kaznu zatvora od po tri godine za svako djelo jer nije riječ o kvalificiranom obliku razbojstva već o tzv. običnom. Pljačkao je plastičnim pištoljem – pojasnio je među ostalim u obrazloženju presude sudac Radman.

Pucar je bo optužen za pomaganje, ali je oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza, odnosno činjenice da nije riječ o kaznenom djelu.

Opljačkali osam trgovina
Oni su, podsjećamo, optužnicom zadarskog tužiteljstva terećeni za čak osam razbojstava. Prvookrivljeni Štrbac sudjelovao je u svih osam pljački i jednom pokušaju. No to je ostalo samo na pokušaju zahvaljujući hrabroj prodavačici koja je pljačku dućana gdje je radila uspjela spriječiti. Cijela se “priča” odigravala prije dvije godine, a Marin Miljanić zajedno s njim opljačkao je trgovinu u ulici Mate Balote i trgovinu na Krešimirovoj obali u Zadru. Štrbac je “operirao” pištoljem, dok mu je Miljanić pomagao nožem. Petar Pucar je im je, po navodima tužiteljstva, pomogao pri pljački u trgovinu u ulici Ivana Lucića u Zadru i to u ulozi vozača.

Mišel Štrbac suđenje je pratio sa slobode kao i Petar Pucar. Jedini koji je u pritvoru zadarskog Istražnog centra je Marin Miljanić koji će i ostati iza rešetaka do pravomoćnosti ove presude.

Izvor: Zadarski list