fbpx

Studenti iz Nigerije dolaze na školovanje u Pomorsku školu?

Riječ je o kadrovima koji bi u konačnici trebali raditi na naftnim platformama, a koji bi se školovali po programu koji je napravljen u Nigeriji – ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković

Pomorska škola u Zadru uskoro bi trebala školovati grupu studenata iz Nigerije. Tim povodom ovih dana u Zadar treba doći izaslanstvo iz Nigerije koje u Hrvatskoj namjerava školovati oko 200 studenata.

– Za sad cijela stvar je na razini e-mail prepiske i načelnih dogovora. Namjera je nigerijskih partnera da u Hrvatsku pošalje grupu studenata koja već ima završeno srednjoškolsko obrazovanje, ali kojima treba specijalizacija, točnije familizacija za tzv. off-shore pomorska zanimanja. Riječ je o kadrovima koji bi u konačnici trebali raditi na naftnim platformama, a koji bi se školovali po programu koji je napravljen u Nigeriji, rekao je ravnatelj Pomorske škole u Zadru Svetko Perković.

Spomenutih 200-tinjak studenata školovalo bi se nekoliko mjeseci istovremeno u Zadru i Pomorskoj školi u Splitu, podijeljeni u grupe po 37 studenata. Istina, Hrvatska nije jedina zemlja u konkurenciji, ali je u “utakmicu” dospjela preporukom hrvatskih poslovnih ljudi od kojih su neki radili u veleposlanstvu u Londonu. Veleposlanstvo RH u Londonu pokriva veći dio afričkih zemalja u kojima Hrvatska nema svojih diplomatskih predstavništva.

Hrvatska je očito u prednosti zbog cijene školovanja, smještaja, ali i zbog međunarodnih certifikata u obrazovanju, stručnog kadra i tehničke opremljenosti Pomorske škole. Kako Pomorska škola neće izdavati svjedodžbe, nego samo potvrde o završenom školovanju po nigerijskom programu, ne treba joj dopusnica Ministarstva prosvjete, nego samo osnivača, u ovom slučaju Zadarske županije. Detaljnije o cijelom poslu znat će se nakon posjeta izaslanstva Nigerije u Zadru.

Kao što je poznato, Pomorska škole ima iskustva u školovanju stranih učenika, napose iz Afrike. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u Pomorskoj školi se školovala veća grupa učenika iz Libije. Također, u školovanje bi se kadrovima i opremom dijelom uključila i Strukovna škola Vice Vlatkovića.

Izvor: ZL