fbpx

Tankerkomerc državi duguje 39,7 milijuna kuna

Na prvo mjesto dužničke liste Tankerkomerc je dospio nakon što je FINA krajem prosinca prošle godine zaprimila prijedlog o pokretanju postupka predstečajne nagodbe za ovog dužnika

Ministarstvo financija na svojim je službenim stranicama objavilo najnovije podatke o poreznim dugovanjima. Nakon najnovijeg ažuriranja tzv. Linićeve liste srama provedenog 31. siječnja već među prvih desetak rangiranih u tri kategorije – pravne osobe, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i građani, vidljive su promjene.

Na listi pravnih osoba do promjene je došlo već na prvom mjestu. Tu je donedavno sa 34 milijuna kuna “čučao” KK Zadar čekajući spas u pretvorbi vlasništva. Njega je zamijenila tvrtka Tankerkomerc d.d. s dugom od 39,7 milijuna kuna, a na prvo mjesto dužničke liste Tankerkomerc je dospio nakon što je FINA koncem prosinca prošle godine zaprimila prijedlog o pokretanju postupka predstečajne nagodbe za ovog dužnika.

Među prvih deset dužnika Gortan Zadar i Gortan građenje
Na drugom mjestu i dalje se nalazi Regionalna veletržnica Benkovac kojoj je dug sa 16,48 milijuna porastao na 17,1 milijun kuna. Iako je na trećem mjestu koncem listopada bila sukošanska Vjetruša d.o.o. koja je u srpnju dugovala 15,66, a u listopadu 15,87 milijuna kuna, nje više među dužnicima nema, a na tom je mjestu Gortan-Zadar d.o.o. za poslove u građevinarstvu s dugom od 16,8 milijuna kuna. Umjesto Spinus-zaštite sa 13,72 milijuna kuna duga, na četvrtom je mjestu Tenis d.o.o iz Benkovca sa 13,2 milijuna kuna, a slijede ga Branimir d.o.o. sa 8,48 milijuna kuna te Dimo d.o.o. sa osam milijuna kuna. Umjesto poduzeća Trgo Mikulić d.o.o. u stečaju s dugovanjem od 6,88 na sedmo se sa osmog mjesta pomaknula Plava vala d.o.o., a njen dug je u tri mjeseca sa 6,5 porastao na 7,5 milijuna kuna. Na osmom mjestu po najnovijem popisu poreznih dužnika u Zadarskoj županiji je Gortan Građenje d.o.o. sa 6,3 milijuna kuna duga. Ova tvrtka zapravo je sestrinska tvrtka Gortan Zadra čiji je suvlasnik zadarski dožupan Stanko Zrilić. Deveto mjesto neslavne liste pripalo je NK Zadru. Prvoligaški klub sa Stanova našao se još koncem 2011. godine u financijskim problemima zbog čega je u studenom 2011. pokrenut proces pretvorbe iz udruge u športsko dioničko društvo, no ta je pretvorba zapela upravo zbog duga državi od 5,9 milijuna kuna. Na desetom mjestu umjesto Cityexpressa iz Pašmana s dugom od 5,6 milijuna kuna od 31. siječnja nalazi se Heres Obrovac d.o.o. s dugovanjem od 4,5 milijuna kuna.

Na listi fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost vodeći su dužnici i dalje Vesna Herenda, obrtnica s Paga kojoj je dug u tri mjeseca sa 2,9 milijuna porastao na tri milijuna. Iako je drugi bio Jago Kozina, njega na ovoj listi više nema, već je na drugom mjestu sada Frane Mičić koji je u listopadu dugovao 1,93 milijuna kuna, a sada 1,97. Treći je odvjetnik Davor Buljan čiji je dug sa 1,91 porastao na 1,96 milijuna kuna. Četvrti je Murat Ćeman koji duguje tek nešto manje od Buljana, odnosno 1,95 milijun kuna, peti je Fiorentino Marnika sa 1,95, šesti Igor Crnčec 1,58, sedma Andrea Kapetanović 1,55, osma Ivka Alegić 1,51, deveti Musli Behramaj 1,46, a deseti Mladen Koceić 1,39 milijuna kuna.

Fantomski Benkovčanin i dalje prvi na listi fizičkih osoba
Među fizičkim osobama u vrhu su po iznosu duga Nikica Čolak, fantomski stanovnik Benkovca, inače otac poznatog automobilističkog asa Marina, čiji je dug u srpnju iznosio 13,96 milijuna, u listopadu 14,16, a u siječnju 14,40 milijuna kuna. Na drugom mjestu je Nikica Sulen kojemu je sa 4,32 milijuna kuna u tri mjeseca taj dug “skočio” na 9,52 milijuna kuna. Slijedi Želimir Morović na trećem mjestu. Njegov je dug u tri mjeseca sa 6,36 porastao na 6,47 milijuna kuna, a nešto manji dug ima Ivan Matak. On državi duguje 5,97. Miodrag Lacić na petom je mjestu sa 5,85 milijuna kuna, a šesti umjesto Dalibora Mitrovića s dugom u listopadu od 2,45 milijuna kuna, tu je sada Jago Kozina sa 2,52 milijuna kuna. Slijedi Ante Cicvarić sa 2,24, zatim Ninoslav Stipčević sa 1,39, dok je s tog mjesta brisan Samir Surać iz Murvice s dugom od 1,45 milijuna kuna. Deveti na listi dužnika je Refki Šatri sa 1,33 i deseta Margit Žunić koja u državnu blagajnu mora položiti 1,2 milijuna kuna.

Izvor: Zadarski list