fbpx

Televizor vrijedan 195 tisuća kuna!

Na hrvatsko tržište došao je jedan od trenutačno najsuvremenijih televizora na svijetu, Sony Bravia LCD s iznimno visokom 4K rezolucijom i ekranom dijagonale 84 inča, odnosno 213 centimetara, a unatoč tome što mu je cijena astronomskih 195 tisuća kuna (ako je to neka utjeha, uključujući PDV), jedan je vjerojatno već pronašao kupca. – Imamo jednu prednarudžbu i ovih dana očekujemo definitivnu potvrdu klijenta – otkrio je Sonyjev sales manager za Hrvatsku Dario Dolenec na jučerašnjem predstavljanju tog megatelevizora u zagrebačkom Avenue Mallu.

Predujem 50 posto Koji je točno Hrvat odlučio izdvojiti 36 prosječnih plaća za televizor u Sonyju, naravno, ne žele otkriti, ali tko god to bio, svoj primjerak neće moći dobiti odmah. – Procedura za Hrvatsku je takva da se prvo mora uplatiti predujam od 50 posto iznosa, narudžba odlazi u Japan jer se ovi modeli proizvode jedino tamo, a televizor je ovdje nakon otprilike šest tjedana. Naša je procjena da bismo na godišnjoj razini u Hrvatskoj mogli prodavati oko 5 komada, a kada u lipnju na tržište dođu 4K modeli s ekranima dijagonale 65 i 55 inča, očekujemo da ćemo ih moći prodati između 25 i 30 godišnje – dodao je Dolenec, uz napomenu da je u Europi dosad prodano oko 55 komada. 4K tehnologija (ili Ultra HD, kako se ponekad naziva) iz današnje vizure predstavlja budućnost na području televizora; riječ je o rezoluciji koja je četiri puta veća od Full HD rezolucije (1920 X 1080 piksela).

Dodatna prednost ovog televizora je u tome što se može gledati s mnogo manje udaljenosti nego što je to uobičajeno za uređaje s vrlo velikim zaslonima. Ipak jedan problem Jedini problem je to što zasad ne postoji obilje sadržaja snimljenih u 4K rezoluciji. Tek je nedavno u Francuskoj pokrenuta prva postaja koja emitira 4K sadržaj No, zato je tu “upscaling”, odnosno digitalno pojačavanje slabije rezolucije. Konkretno, na prezentaciji je prikazan film s blu-ray diska – koji ima 2K rezoluciju – i laik bi teško mogao primijetiti razliku.

Izvor: Jutarnji list