fbpx

U Sukošanu s kuća pokradene sve bakrene gurle

Otkupljivači ne pitaju za porijeklo bakra – kilogram košta 35 do 40 kuna, a krađe su sve češće. Pokradeni bakar prodaje se otkupljivačima sekundarnih sirovina

Nepoznati počinitelj ukrao je bakrene oluke, tzv. gurle sa zgrade i pomoćnog objekta u ulici Ivice Pavića u Sukošanu. Očevidom je utvrđeno da je u noći sa subote na nedjelju ukradeno čak 12 metara okomitih bakrenih oluka.

– Krađa se najvjerojatnije dogodila duboko u noći. Supruga i ja čuli smo nekako šuškanje ali nismo obraćali posebnu pažnju, mislili smo da je to zbog vjetra. Kako je vani bilo izuzetno hladno nastavili smo spavati, govori jedan od stanara Stanko Stolnik, poznati nogometni djelatnik iz Varaždina.

Po danu istraživanje, po noći – krađa
Materijalna šteta kojom je oštećeo petero stanara katnice na sukošanskim Zlošanima procjenjuje se na oko četiri tisuće kuna. Policijski službenici PU zadarske provode kriminalističko istraživanje s ciljem otkrivanja počinitelja i pronalaska ukradenih bakrenih oluka. Protiv nepoznatog počinitelja podignuta je kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

– Kada sam se ujutro digao, imao sam što i vidjeti. Nosači bakrenih oluka na kući i pomoćnom objektu presiječeni, a bakrenim olucima ni traga. Lopovi su i po mraku znali gdje su bakreni, po danu su istražili a po noći ukrali, jada se Stolnik.

Otkupljivači ne pitaju za porijeklo bakra – kilogram košta 35 do 40 kuna, a krađe su sve češće. Pokradeni bakar prodaje se otkupljivačima sekundarnih sirovina. Nije ni čudno da je trgovina njime povoljna kad trgovci sekundarnim sirovinama ne pitaju za porijeklo.

– Policajci su nam rekli da se bolje zaštitimo i da im javimo ako netko sumnjiv šeće oko kuće. Ne bojim se lopova, više sam ljut na otkupljivače bakra i drugih metalnih predmeta na zadarskom i šibenskom području. Umjesto da lopove prijave policiji oni jednostavno otkupljuju bakar iako bi i slijepac vidio da je ukraden, navodi Stolnik.

Drski počinitelji dosad su u Sukošanu pod okriljem noći ukrali bakrene oluke sa Doma mladeži i gotovo svih kuća i poslovnih objekata na kojim su bili skupi bakreni oluci i cijevi koje otkupljivači otkupljuju po desetak puta nižim cijenama od onih kupovnih.

Lopovima teško ući u trag
– U većini slučajeva lopovima je teško ući u trag jer se ukradeni bakar odmah spreša, govore upitani otkupljivači.

Izvor: Zadarski list