fbpx

Većina bolnica i domova zdravlja od države zatražila sanaciju

Neki su se ravnatelji ponašali kao pijani milijarderi, a bili su zaštićeni kao lički medvjedi. I oni koji su me napadali, na kraju su rekli – u minusu smo, molimo, državo, pomozite nam – kazao je ministar zdravlja

Većina je županija podnijela zahtjev državi za sanaciju bolnica i drugih zdravstvenih ustanova u svom vlasništvu, te će na dvije godine upravljanje tim ustanovama koje grcaju u dugovima prepustiti državi. Prema riječima ministra zdravlja, Rajka Ostojića, velika većina županija već je poslala dopis Ministarstvu zdravlja u kojima svoje zdravstvene ustanove, bolnice, domove zdravlja pa čak i zavode za javno zdravstvo, predaju državi.

– Nakon 20 godina autonomije županijskih bolnica, uspjeli smo to dovesti u red. Sada se kreće, sukladno akcijskom planu, prvo u sanaciju kliničkih bolnica, a do konca mjeseca i županijskih bolnica. To znači uvođenje sanacijskih vijeća i potpuno jasan plan sanacije, jer do sada ni ministarstvo ni HZZO nisu imali upliva u te bolnice – izjavio je ministar Ostojić prilikom posjeta Vinogradskoj bolnici.

U sanaciju se, kazao je, išlo da se spriječi generiranje novog duga, a svi su ravnatelji i razriješeni upravo zbog dugova.

– Neki su se ravnatelji ponašali kao pijani milijarderi, a bili su zaštićeni kao lički medvjedi. I oni koji su me napadali, tvrdili da politiziram, na kraju su rekli – da, u minusu smo stotine milijuna kuna, molimo, državo, pomozite nam. Bolnice idu u sanaciju, razrješuju se svi ravnatelji i sva upravna vijeća, uvode se sanacijska vijeća, a uvjeren sam da će nakon 12 takozvanih sanacija ovo biti prva i posljednja prava sanacija – poručio je Ostojić.

Komentirajući činjenicu da hitna pomoć u Zadru vikendom nema dežurnog liječnika, već samo sestru i tehničara, Ostojić je kazao kako za upravljanje sustavom treba imati alate. “To zbog mješavine osnivača i vlasnika dosad nije bio slučaj, a svima koji uđu u sanaciju, mi pokrivamo alate”, rekao je ministar i ponovio da je za sanaciju kliničkih bolnica u državnom proračunu osigurano 1,1 milijardu kuna, a za županijske još četiri milijarde kuna.

Na pitanje o obvezama temeljem GKU-a, Ostojić je kazao kako to nije fer ugovor, te da čeka odluku suda. “DORH zastupa interese ministarstva i uvjeren sam da će se ta stvar dovesti do kraja. Ne smijem se miješati u ingerencije suda, niti imam kristalnu kuglu, vjerujem da DORH radi u najboljem interesu ove države, i pravde”, kazao je Ostojić.

Ministar Ostojić u Vinogradskoj je bolnici predstavio informativni letak “Pacijent u središtu bolničkog sustava” s upitnikom za pacijente koji se liječe na bolničkim odjelima. Osim osnovih informacija o pravima pacijenata, hospitalizirani će bolesnici kod odlaska iz bolnice moći popuniti upitnik s anketnim pitanjem o tome bi li obitelji ili prijateljima preporučili bolnicu i odjel na kojem su se liječili. Ukupno 350.000 primjeraka distribuirano je u sve hrvatske bolnice, a ministar će na temelju rezultata ankete donijeti odluku o najboljim bolničkim odjelima u protekloj godini.

Izvor: Zadarski list