fbpx

“VEĆINA JE SPREMNA VIŠE KUKATI NEGO RADITI, TO SE MORA PROMIJENITI” Josipović o stanju u poduzetništvu

Predsjednik RH Ivo Josipović održao je danas u Institutu za inovacije predavanje o pretpostavkama za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, navodeći kao ključne probleme lošu investicijsku klimu, negativnu javnu percepciju poduzetnika i poduzetništva te “kulturu kukanja”.

“Naša je velika boljka u kulturi kukanja, većina je spremna više kukati nego raditi i to se mora promijeniti”, poručio je Josipović.

Govoreći o lošoj investicijskoj klimi, naveo je administrativne zapreke, neučinkovito pravosuđe, nesređene evidencije, nerazvijenost neformalnih oblika financiranja, regionalnu neujednačenost, porezno opterećenje i parafiskalne namete, ali i lošu javnu percepciju poduzetništva.

“Prvi refleks na najavu investicije je – zaradit će na nama”, kazao je Josipović, koj smatra da je takav refleks dijelom posljedica kriminala u privatizaciji koji je, kaže, zanačajno doprinio kreiranju antipoduzetničke klime u Hrvatskoj.

Upozorio je i da se u javnosti, ali i dijelu pravosudnih odluka, poslovni promašaji percipiraju se kao kazneno djelo, zbog čega u državnoj upravi i gospodarstvu postoji strah od donošenja odluka, ocijenivši da se taj negativan stav mora smanjiti, i to afirmacijom društveno odgovornih poduzetnika.

Kao probleme je naveo je i četiri godine uzastopnog pada BDP-a, drastičan pad ulaganja, rekordno visok broj nezaposlenih, deindustrijalizaciju, nelikvidnost te velik i neučinkovit javni sektor.

Kazao je da na gospodarstvo negativno utječe i dramatičan pad životnog standarda, zbog kojega, kaže, dnevno prima desetke mailova građana koji se žale da nemaju za osnovne životne potrebe.

Kao prepreku gospodarstvu označio je i neefikasan sustav javnih nabava, ističući kako je nužno pronaći mehanizme koji će javnu nabavu učiniti efikasnijom, uz očuvanje temeljnih funkcija jeftinije nabave i sprječavanja korupcije.

Korupciju je nazvao rak ranom društva, ističući da razina korupcije danas znatno niža nego prije pet ili deset godina. Izrazio je uvjerenje da će se Hrvatska i nakon ulaska u EU nastaviti boriti protiv korupcije. “Naše antikorupcijsko opredjeljenje nije i neće biti maskenbal, nego je to trajno opredjeljenje ove države”, poručio je Josipović.

Naglasio je i potrebu pravednog i efikasnog poreznog sustava, koji se ne smije mijenjati prečesto, a na nove vladine mjere poticanja investicija kazao je kako se nada da će one omogućiti brzu realizaciju strateških investicija, koje zapošljavaju puno ljudi.

Pohvalio je i najave Vlade da će ispraviti socijalne anomalije, ” kako se više ne bi događalo da netko po socijalnu pomoć dolazi Porscheom”.

Upozorio je na administrativne prepreke za strane ulagače, upitavši zašto investitori iz nekih arapskih zemalja moraju prijeći tisuću kilometara da bi dobili hrvatsku vizu, i zašto Hrvatska onima koji investiraju određene iznose ne bi omogućila dobivanje državljanstva po olakšanoj proceduri, kako čine brojne europske države.

Veliku priliku za hrvatsko gospodarstvo Josipović vidi u europskim fondovima. “Bit će velika tragedija ako zbog inertnosti, nesposobnosti ili neznanja ne iskoristimo te fondove”, poručio je Josipović, naglasivši kako je odgovornost Vlade, lokalne samouprave i gospodarstvenika u tome nemjerljiva.

Komentirajući najavu smanjivanja plaća u javnom sektoru za tri posto, Josipović je kazao kako bi valjalo razmisliti o većem smanjivanju najviših plaća. “Otvara se pitanje trebamo li mi s najvišim primanjima malo više snositi teret krize. Ne samo na simboličkoj razini, nego i suštinski ima prostora da se razmišlja o pravednijem sustavu”, kazao je.

Naglasio je i nužnost reforme tržišta rada, upozorivši da dio sindikata reformu doživljava kao rezanje radničkih prava, ali da se sigurnost radnika može postići samo kroz mogućnost brzog zapošljavanja.

Izvor: Jutarnji list