fbpx

“VIDJELI SMO VATRENU KUGLU VEĆU OD SUNCA” Na nebu iznad Kube eksplodirao meteor

Kubanska televizija izvijestila je kako je i iznad središnje Kube viđen meteorit.

– Viđen je na nebu i pretvorio se u vatrenu kuglu prije nego što je eksplodirao, izvijestilu su pozivajući se na tvrdnje svjedoka.

Stanovnici pokrajine Cienfuegos ispričali su kako su u noći s četvrtka na petak na nebu vidjeli ogromnu bijelu točku. Neki su kazali kako je ‘ bila velika poput autobusa’. Dalje opisuju kako se pretvorila u vatrenu kuglu ‘veliku poput sunca’, a nakon toga čuli su eksploziju.

Jedan od svjedoka tvrdi kako mu se zatresla kuća kada je meteorit eksplodirao.

Područje sada u potrazi za ostacima meteorita pretražuju stručnjaci. Znanstvenici još nisu utvrdili je li ovaj događaj na Kubi povezan s kišom meteora koja je jučer zasula rusku regiju Čeljabinsk.

Podsjetimo, kiša meteora uzrokovana raspadom jednog meteora iznad ruske regije Urala, popraćena jakim eksplozijama, raznijela je prozore na nekoliko lokaliteta, posijala paniku i ozlijedila najmanje 950 ljudi. Vatrena lopta zasjala je na horizontu ostavivši za sobom dugačak bijeli trag.

Ruska svemirska agencija Roskosmos je priopćila da je meteor putovao brzinom od 30 kilometara u sekundi. Osim regije Čeljabinska, također su pogođene regije Sverdlovska i Tjumeni kao i sjeverni dio Kazahstana.

Ministarstvo za krizne situacije izvijestilo je kako su oštećene brojne zgrade i obiteljske kuće u čak šest ruskih gradova u regiji Čeljabinsk. Škole, fakulteti, vrtići i radna mjesta privremeno su zatvoreni. Na terenu je bilo oko 20.000 spasioca, a u tri općine proglašeno je izvaredno stanje.

Mnogi lokalci kazali su kako je eksplozija bila snažna te da su im na kućama razbijeni prozori, a mobiteli i telefonske linije im nisu radili.

– Ova eksplozija je prestrašna, potpuni šok. Razbijeni su mi prozori, telefon ne radi, jedan je od brojnih statusa na Twitteru.

– Čula sam snažnu eksploziju i vidjela jako svjetlo. Sve je bilo jako osvijetljeno, ispričala je jedna od mještanki za Siberian Times.

Izvor: Jutarnji list