fbpx

Vještačenje “teško” nekoliko stotina stranica nije dovoljno!

Kako bi se pokušalo utvrditi točno vrijeme tragedije, jučer je na Županijskom sudu u Zadru u nastavku suđenja protiv Dražena Slavice bivšega šibenskog vatrogasnog zapovjednika optuženog za stradavanje 12 njegovih kolega na otoku Kornatu, 30. kolovoza 2007. godine, svjedočio dr. Winton Afrić, vještak za telekomunikacije.

Njegov je zadatak bila analiza svih komunikacija mobilnih telefona, a riječ je o oko 42 broja mobitela, svih odlaznih i dolaznih poziva koje su vatrogasci zvali i primili, kada i koje vrijeme je to bilo, na kojoj lokaciji, koliko dugo je komunikacija trajala, tko je koga zvao. Vještak je tako sačinio vještačenje koje je na kraju “teško” nekoliko stotina stranica.

Analizirajući pozive i komunikaciju, vještak je pretpostavio da se tragedija na Kornatu mogla dogoditi između 15 i 15.40 sati te da je barem desetak mobitela stradalih vatrogasaca bilo ispravno i nakon što je vatra prešla preko njih.

– Vatrogasac Ante Juričev Mikulin tako je u 15.20 sati razgovarao s ocem. Teško je utvrditi pravac njihova kretanja i mjesto gdje su se nalazili s obzirom na uspostavljene komunikacije. Nema preciznog odgovora jer je to ogroman prostor i signali ovise o vremenskim uvjetima pa i konfiguraciji terena. Osim toga primjerice, poziv može biti uspostavljen i ja to imam zabilježeno, ali je li bilo međusobne komunikacije to se ne može znati. Veća je vjerojatnost da nisu, nego da jesu razgovarali – pojašnjavao je vještak Afrić.

Kornati su područje “granične pokrivenosti”

Osim toga, kako je rekao vještak, Kornati spadaju u područja tzv. granične pokrivenosti jer pokrivenost nije svugdje ista i svi mobilni operateri nemaju jednaku pokrivenost na terenu.

Optuženi Dražen Slavica na to je imao primjedbu kako to telekomunikacijsko vještačenje nije u cijelosti kompletno, jer nije obuhvaćena komunikacija između Vatrogasno-operativnog centra u Šibeniku i središta u Divuljama, a te su komunikacije obavljane putem specijalnog telefona MUP-a RH.

Vještak mu je na to odgovorio kako to od njega nitko nije tražio, ali je pojasnio kako je to moguće i danas obaviti, odnosno vještačiti, ukoliko postoje ispisi.

Na to se oglasio i Igor Marinović, otac stradalog vatrogasaca Ivana, koji je zamolio da mu vještak objasni koga je to zvao stradali vatrogasac Dino Klarić i to 20-ak puta oko 16.20 sati, jer se iz vještačenja to ne može iščitati.

Gdje su razgovori Slavice i Vuke?

Zamolio je, također objašnjenje zašto u vještačenju nema zabilježenih komunikacija između Dražena Slavice i pomoćnika glavnoga vatrogasnog zapovjednika RH za priobalje, Tomislava Vuke koji su obavili barem desetak razgovora.

Upravo zbog toga ovaj vještak za telekomunikacije dobio je novi zadatak – dodatno telekomunikacijsko vještačenje za koje mora izraditi transkripte svih razgovora koji su vođeni tog tragičnog dana na otoku Kornatu i to u vrijeme od 11.50 pa do 18.30 sati.

Suđenje se nastavlja početkom ožujka.

Izvor: ZL