fbpx

Vještaci se nisu složili kojom je brzinom optuženi vozio u trenutku nesreće

Vještak prometne struke smatra da je okrivljeni vozio brzinom većom od dopuštene kad je usmrtio pješaka, dok se njegov kolega te sudsko medicinski vještak s njegovim mišljenjem nisu složili. Više od dva sata trajala je njihova “razmjena mišljenja”, a niz pitanja su imali i tužiteljica i optuženikov branitelj

“Prepucavanjem” vještaka prometne struke o tome kojom je brzinom vozio okrivljeni u trenutku prometne nesreće koje je trajalo više od dva sata jučer je na Općinskom sudu u Zadru pred sutkinjom Danijelom Zubčić-Poljak nastavljeno suđenje 47-godišnjem Marinku Crnjaku koji je optužen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Njemu se, naime, optužnim aktom stavlja na teret da je 6. studenog 2006. godine oko 18.30 sati kod mjesta Slivnica Donja vozio citroen C4 zadarskih registracija te kako piše u optužnom prijedlogu, unatoč ograničenju od 50 km/h vozio preko 80 km/h te tako nije na vrijeme uočio pješaka Josu Kalca. On je, naime, u trenutku nesreće prelazio cestu s desne na lijevu stranu, a optuženi Crnjak ga je unatoč kočenju, udario prednjom stranom auta te je nesretni čovjek poginuo na mjestu događaja.

Nesreća se dogodila u jednoj sekundi?
– U vještačenju kolega nema nikakve zaustavne brzine te apsolutno ničega nema. Nema nikakvih elemenata kojim bi se utvrdilo kada je pješak stupio na kolnik. U ovom je slučaju najbitniji odbačaj pješaka i gdje se auto zaustavio. Da je bila brzina od 50 km/h ne bi došlo do ovako tragičnih posljedica. Vozač je mogao uočiti pješaka na udaljenosti od 20 metara, a pješak je njega mogao na vrijeme uočiti te stati i ne prelaziti cestu. Cijela se nesreća dogodila u jednoj sekundi – zaključio je vještak prometne struke Bepica Borić.

Koliko se moglo razumjeti na raspravi druga dvojica vještaka, a riječ je o dr. Josipu Škaviću, vještaku sudske medicine, i Anti Josipu Šikiću, također, vještaku prometne struke, njih se dvojica nisu složila s mišljenjem vještaka Borića. Oni smatraju da je okrivljeni vozio brzinom od oko 50 km/h. Zbog toga mu je vještak Šikić čak spočitnuo nepoznavanje pravila njihove struke.

U trenutku nesreće pješak bio okrenut leđima
– Ja sam u svom vještačenju naveo naletnu brzinu. Osim toga imao sam skicu sačinjenu od policije kao i podatke zapisnika o očevidu. Pješak nije ostavio tragove – objašnjavao je vještak Šikić.

Dr. Josip Škavić je potom pojasnio kako je pješak u trenutku naleta auta bio okrenut leđima pa ga je auto pokosio po nogama sa stražnje strane. Bio je nabačen na auto. Moguće je procijeniti naletnu brzinu od oko 50 km/h. No, kako se i na koji način pješak kretao nije moguće zaključiti – rekao je vještak Škavić.

Suđenje se nastavlja.

Izvor: Zadarski list