fbpx

Vlasnici bespravnih kuća na Viru dobili telegrame da sami ruše ili će to danas učiniti bageri!

Neki od vlasnika sami su počeli s rušenjem svojih kuća. Međutim, po informacijama s terena, dobar dio njih je u zakonskom roku, do 31. prosinca 2012. podnijeli zahtjev za legalizacijom svojih gradnji

Bageri Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ponovno su na Viru. Lokacija i vrijeme, kao što je to običaj u ministarstvu, bespotrebno su se držali u tajnosti. Kako to i biva u takvim situacijama, izgleda da i ovo rušenje neće proći bez afere. Po informacijama s terena, a poučeni iskustvom s prošlog rušenja, neki od vlasnika sami su počeli s rušenjem svojih kuća. Međutim, po informacijama s terena, dobar dio njih je u zakonskom roku, do 31. prosinca 2012. podnijeli zahtjev za legalizacijom svojih gradnji. Kako su nas obavijestili u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije ti se objekti ne bi trebali rušiti sve do okončanja postupka legalizacije.

Žalba ne odgađa izvršenje
Navodno su vlasnici objekata na Viru dobili telegrame iz Ministarstva graditeljstva da moraju srušiti sami svoje objekte, ako ne žele da to danas učine bageri.

– Riječ je o onim bespravnim graditeljima koji nisu podnijeli zahtjev za legalizacijom u roku, kojima je nepotpuna dokumentacija i kojima je zahtjev odbijen. Riječ je, također o onima koji su odavno dobili rješenja o uklanjanju, rekla je glasnogovornica Đurđica Čočić koja je za danas najavila detaljno priopćenje o rušenju na Viru.

Čočić se, vjerojatno, pozvala na davno poznatu klauzulu o tome kako eventualna žalba ne odgađa izvršenje uklanjanja bespravno sagrađenih objekata, ali je vjerojatno negdje došlo do gluhog telefona između državnih službi. U protivnom, one koje žele legalizirati svoje bespravne gradnje, ne bi se poticalo da predaju nepotpune zahtjeve koji se mogu nadopunjavati tijekom procesa legalizacije. Tu informaciju nije nam mogao potvrditi općinski načelnik Kristijan Kapović podsjećajući da prije svih dosadašnjim akcija rušenja na Viru, nadležno ministarstvo nije obavještavalo lokalnu samoupravu. No kako kaže glasnogovornica Đurđica Čočić, u prvoj fazi rušenje neće biti spektakularno kao što je to bilo 2006.

Za 600-tinjak objekata vlasnici nisu podnijeli ni zahtjev
Kapovićev dugogodišnji mjesni oponent i rodonačelnik virske izgradnje Joso Gržeta, rekao je da je akcijom obuhvaćeno 100-tinjak objekata u predjelima Slatina, Velika Slatina, kod Virskog mosta i u mjestu Torovi. Gržeti je jasno kako se ti objekti ne mogu legalizirati jer se nalaze u po Gržeti, “zabranjenim” zonama, ali se ponovno svi pitaju po kojim kriterijima neke kuće, doslovce naslonjene jedna na drugu, ostaju u prostoru dok se druge ruši.

Na Viru 8.000 bespravnih kuća
Na otoku Viru je zaprimljeno oko 5.000 zahtjeva za legalizacijom. Očito da je Vir, kao sinonim bespravne gradnje ponovno odabran kao poligon uspješnosti akcije rušenja. Podsjetimo se, u lipnju 2006., uz neviđenu medijsku pompu, ukupno je srušeno 103 objekta, ali to nije obeshrabrilo bespravne graditelje, a procjenjuje se da ih je 8.000.

Izvor: Zadarski list