fbpx

Winnetouland i lječilišni turizam najveće zadarske nade

Iz opsežne Strategije ovo su tek izvučene natuknice koje se odnose na Zadarsku županiju, a naravno da su očekivanja daleko veća i u svim segmentima turizma

Opsežan materijal Strategije razvoja hrvatskog turizma trebao bi za razliku od dvije prethodne strategije, koliko smo ih imali od osamostaljenja države, biti proveden a ne ostati mrtvo slovo na papiru. Temeljni mu je cilj dovesti Hrvatsku među 20 najkonkurentnijih turističkih zemalja u svijetu.

Naravno da osim općih mjesta, a u Strategiji je zavidan broj ciljeva, mjera i projekata najveću pažnju javnosti privlače eventualno spomenuti pojedinačni projekti, odnosno brojke.

Ministar Veljko Ostojić naveo ih je više od 150, a nas svakako zanima što se u dokumentu pojedinačno pripisuje i očekuje u Zadarskoj županiji.

Zadarski navedeni projekti
U dokumentu polazimo od njegova kraja. U tom se smislu navode nove “greenfield” investicije u tematske parkove, vjerojatno bez pretenzija da ih iscrpe ili sve navedu.

Kažimo da bi u našoj blizini, kod Gospića, u Smiljanu niknuo, dogradio se postojeći Tehnološki park Nikole Tesle. Navodi se pojedinačno i projekt tematskog parka u zadarskom zaleđu nazvan – Winnetouland, posvećen likovima, tematici iz romana Karla Maya. U tom je paketu diljem Hrvatske niz parkova poput parka Vrančića, Boškovića i sl., odnosno niz Water fun’ parkova.

Pag je u ovom programu određen za budući centar za liječenje ljekovitim paškim blatom, dok se u Ninu predviđa – balneoterapijski centar, a i Biograd n/M razvijao bi zdravstveno-turistički centar.

Novih 6.000 kreveta
Osim novih sadržaja i investicija u ovom se dokumentu spominje investicije u trenutačno postojeće, ali “umorne” sadržaje koji trebaju doživjeti osvježenje i razvoj. kod kampova je kao takav naveden kamp Privlaka, eks Maritime.

To su pojedinačno spomenuti projekti na ovom području. Naravno da se veći dio projekata pojedinačno ne navodi, ali se mjesto Zadarske županije treba tražiti i u projektima malih obiteljskih hotela, velikih hotelskih kapaciteta, podizanja razine kampova, pa i širenja kao i u onih 15.000 novih nautičkih vezova planiranih u zemlji.

Kada je Zadarska županija u pitanju unutar planiranog povećanja obuhvata hotela ovdje se predviđa gradnja oko 3.000 hotelskih soba (ključeva), što može značiti najmanje 6.000 novih kreveta. Poznato je i inače kako su upravo hotelski kapaciteti s najmanje četiri zvjezdice temeljni čije se uvećanje planira, očekuje i traži. Zadarska županija u strukturi upravo i ima izrazit problem dominacije ostalih oblika smještaja, s naglaskom na privatni smještaj u odnosu na hotelski.

Izvor: Zadarski list