fbpx

Zadarska županija u hrvatskom vrhu po legalizaciji

Po broju zahtjeva Zadarska županija sa svojih 11.767, odmah je iza Grada Zagreba koji je zaprimio 12.456 zahtjeva za legalizacijom bespravnih gradnji

Zadarska županija popravila je svoj rejting glede rješavanja pitanja legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Po broju zahtjeva, Zadarska županija sa svojih 11.767, odmah je iza Grada Zagreba koji je zaprimio 12.456 zahtjeva za legalizacijom bespravnih gradnji. Za razliku od siječanjskog izvješća, Zadrani su se popravili i u broju rješenja o izvedenom stanju. Zadarska županija riješila je pozitivno 900 zahtjeva, što ju smjestilo na 3. mjesto u Hrvatskoj. Ispred Zadarske županije su Splitsko-dalmatinska sa 1.380 riješenih zahtjeva i Primorsko-goranska županija sa 943.

Potvrda da rade dobro
– U odnosu na prošlo izvješće skočili smo sa 4. na 3. mjesto. Ako se uzme da smo po broju prijava odmah iza Zagreba, jasno je koliki je napor napravljen. Problem je bio 2011. kada smo u kolovozu, kad je zakon o legalizaciji stupio na snagu, u cijeli posao startali bez aerofoto snimke. Bez tog “DOF-5” sve do Nove godine nismo mogli detektirati stanje u prostoru što je preduvjet procesa legalizacije. U veljači i ožujku 2012. se stanje poboljšalo što je doprinijelo i pojednostavljenje Zakona iz 2011. koji je omogućavao legalizaciju izvan prostornog plana, rekao je pročelnik Županijskog ureda za izdavanje akata u graditeljstvu Željko Letinić (na slici).

Kao što je poznato Letinićev ured je doživio unutarnju reorganizaciju, a poslove legalizacije vodi njegova zamjenica Ivona Cota.

Volonteri uvelike pomažu
– Ovo izvješće Ministarstva potvrda je da radimo dobro. Nadam se da ćemo uskoro biti prvi po broju izdanih rješenja o izvedenom stanju. Od velike pomoći su nam volonteri koji kod nas stječu uvjete za polaganje državnog ispita. No umjesto osam, koliko ih je potrebno u našem odjelu, radi ih svega pet. Štoviše, dvoje od njih će uskoro na godišnji i na polaganje državnog ispita, pa će slijedom toga, najvjerojatnije biti objavljen natječaj za primanje novih volontera. Ovom prilikom pozivam mlade arhitekte i inženjere građevine da se prijave, jer efekt ove mjere Zavoda za zapošljavanje već daje rezultate.

Naime, iz našeg odjela već su se zaposlili jedan arhitekt i dva inženjera koji su kroz proces legalizacije, bili neposredno u kontaktu s investitorima i projektantima, rekla je Ivona Cota. No kako doznajemo, Zavod za zapošljavanje još nije odobrio zahtjev Zadarske županije.

U Ministarstvu naglašavaju kako se zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade za koju je građevinski inspektor donio rješenje za uklanjanje mogao podnijeti do 31. prosinca 2012. i nakon proteka toga roka podnošenje zahtjeva za te zgrade vise nije moguće. Za zgrade za koje nije izdano rješenje o uklanjanju zahtjev je moguće podnijeti najkasnije do 30. lipnja 2013. Odbacit će se zahtjevi koji će biti podneseni izvan navedenih zakonskih rokova.

U PRVOJ FAZI UKLANJANJE ZGRADA U KOJIMA SE NE STANUJE
Građevinska inspekcija u svojoj evidenciji ima 32.617 zgrada za koje je izdano rješenje o uklanjanju. Za njih 10.752 do isteka zakonskog roka, tj. do 31. prosinca 2012. nije predan zahtjev za izdavanje rješenje o izvedenom stanju. To ne znači, napominju u Ministarstvu da svih 10.752 građevine treba ukloniti. S prvim rušenjima kreće se već idućeg tjedna. Moguće je da je investitor, odnosno vlasnik ranije već postupio po rješenju i uskladio se sa Zakonom, bilo da su građevine legalizirane ili uklonjene, a o tome nije obavijestio inspekciju. Uklanjanje građevina koje ne budu legalizirane obavljat će se u fazama. U prvoj fazi bit će uklanjane zgrade koje se ne koriste za stanovanje, a njih je ukupno 1.462.

Izvor: Zadarski list