fbpx

“ZAGREBAČKA I SPLITSKA BANKA KRŠE ZAKON!” Udruga Franak traži od HNB-a da zaštiti dužnike dovedene u zabludu

Zahtijevaju da HNB određenom regulativom sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom

Udruga Franak prijavila je Zagrebačku i Splitsku banku državnom regulatoru Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) zbog nezakonitosti u poslovanju, odnosno povrede Zakona o obveznim odnosima.Na konferencijama za novinare koje je Udruga Franak organizirala istodobno u pet velikih gradova – Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, te dvije banke optužene su da pokušavaju dovesti u zabludu korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010. godine.

Prijavili smo Zagrebačku i Splitsku banku jer obavještavaju korisnike kredita koji su ih podigli prije 1. siječnja 2010. da će im se izračun promjenjive kamatne stope određivati u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, a taj zakon za takve korisnike kredita ne vrijedi, rekao je koordinator pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić.

Zahtijevamo da HNB spriječi Zagrebačku banku i Splitsku banku u nastojanjima da samovolju u određivanju kamatne stope opravdaju zakonom koji ne vrijedi za veliki dio postojećih korisnika kredita, kaže Aleksić.

To znači da je korisnik kredita, ako je kamata povećana s 4,5 ili pet posto na šest ili 6,5 posto, na gubitku u iznosu od 30 posto kamate, dodaje Aleksić.

Udruga Franak traži da HNB svojim aktom zabrani korištenje CDS-a (Kreditni rizik zemlje) i NRS-a (Nacionalna referentna stopa) u formulama za izračun promjenjive kamatne stope.

Također zahtijevaju da HNB određenom regulativom sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom koji su ugovorili da se promjenjiva kamatna stopa mijenja odlukom banke bez ugovorene formule, bez obzira na banku u kojoj je to ugovoreno.

Ako HNB odbije te zahtjeve, bit će suodgovoran za sukob odredaba pojedinih zakona, kao i za omogućavanje bankama da nastave samovoljno određivati promjenjive kamatne stope u svim kreditima u kojima je ugovoreno da se kamata mijenja jednostranom odlukom banke, upozoravaju u Udruzi Franak.

Na optužbe Udruge Franak reagirali su iz Zagrebačke banke priopćenjem u kojem tvrde da ta banka posluje profesionalno i savjesno se pridržava svih mjerodavnih propisa.

Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju definirale su da se od siječnja 2013. promjenjiva kamatna stopa mora podijeliti na fiksni i varijabilni dio, koji mora biti jasan i poznat poznat potrošačima, napominju iz banke.

“Zagrebačka banka je u cjelini i konzistentno uskladila svoje opće uvjete poslovanja s novopropisanim standardima transparentnosti određivanja kamatne stope, tako da su novi opći uvjeti jednako primjenjivi na sve klijente, odnosno na sve kredite odobrene potrošačima”.

Ipak, imajući u vidu trenutni tečaj švicarskog franka, Zagrebačka banka je posebnom odlukom zaštitila sve korisnike kredita vezanih uz CHF od mogućeg povećanja varijabilnog dijela kamatne stope, tako da u slučaju porasta 6M LIBOR-a za CHF kamatne stope ostaju nepromijenjene do 1. srpnja 2014., kaže se u priopćenju.

Izvor: Jutarnji list