fbpx

“ZAMJERAM SI ŠTO TO NISMO UČINILI RANIJE, A APLAUZE NISAM OČEKIVAO!” Premijer Milanović o smanjenju plaća

‘To je neka matica, neka sredina rijeke koju hvatamo, da se ne nasučemo,’ slikovit je bio premijer

Naravno da nisam očekivao aplauz zbog smanjenja plaća od 3 posto brutto, naglašavam riječ brutto. Reakcije oporbe su standardno nesuvisle, ali nas zanimaju reakcije radnika, njihovih predstavnika sindikata i poslodavaca – riječi su kojima je premijer Zoran Milanović otvorio sjednicu Vlade. Reakcije poslodavaca su, nastavio je Milanović, da je to trebalo učiniti već davno.

– Reakcije sindikata su da je to nepošteno, nemoralno… Obje su reakcije legitimne. Svatko gleda svoje interese. Mi smo donijeli odluku da se plaće smanjuju. To je neka matica, neka sredina rijeke koju hvatamo, da se ne nasučemo, slikovit je opet bio premijer Milanović.

Istakao je kako je njegova Vlada uspjela smanjiti deficit sa 15 milijardi na 10 milijardi kuna, da su smanjili dugove “nastale peglanjem kartica”.

– Neka netko kaže da to nije istina! Neka dođe meni i kaže mi to. Jedino što si zamjeram je što nismo to učinili u prva tri mjeseca rada Vlade. Morali smo davno postati fleksibilniji na nove izazove. Zato hvala svima što nas kritiziraju što je legitimno, ali ono što se mora učiniti, mora se – zaključio je Milanović. Vlada je ekspresno bez komentara usvojila svih 21. točku dnevnog reda, ali naglasak je bio na privatizaciju Brodosplita.

– Ovime stavljamo točku na i u procesu restruktuiranja brodogradilišta. Idući četvrtak potpisujemo kupoprodajni ugovor i time dajemo šansu hrvatskoj brodogradnji da ostane živa. ovo je povijesna odluka. Ali prava točka na i će biti završetak pregovora oko Brodotrogira i 3. maja – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Milanović ga je odmah pohvalio i čestitao mu na “uspješno obavljenom poslu”.

– Ljude nemožete natjerati da ulože u posao. Zato je ovo vladin velik uspjeh – dodao je premijer.

Unatoč aktualnim aferama s aflatoksinima u mlijeku i konjetinom u govedini, ministri nisu o tome izustili niti riječ već su prionuli usklađivanju s propisima Europske unije. Nabrzinu su usvojeni nacrti prijedloga zakona o predmetima opće uporabe, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, zatim nacrt prijedloga zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima te zakona o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja, dakle onih koji nisu članice EU. zaključeno je kako je za kontrolu uvoza hrane, kao i do sada, zadužena sanitarna i veterinarska inspekcija, a da carinski nadzor obavljaju carinski službenici. Usvojen je i nacrt prijedloga zakona stavljanja na raspolaganje na tržištu i uporabi biocidnih proizvoda, za čiju kontrolu su također zaduženi sanitarni i veterinarski inspektori.

Vlada je u cilju racionalizacije troškova odlučila osovati Agenciju za zračni, pomorski i željeznički promet. Do sada je, podsjetimo, postojala Agencija za istraživanje nesreća u zračnom prometu, a sada se toj agenciji samo dodaje nadležnost nad pomorskim i željezničkim prometom.

Ministar regionalnog razvoja i potpredsjednik Vlade Branko Grčić predložio je da se odluka o plaćama predsjednika uprava javnih poduzeća, koja je usvojena 19. travnja prošle godine, prenese i na ovu godinu.

– To znači da će se plaće predsjednika uprava i dalje vrednovati prema dobiti poduzeća, odnosno smanjenju gubitaka te o uspješnosti plana restruktuiranja poduzeća – poručio je Grčić.

Premijer Milanović se osvrnuo na to izlaganje izjavom da je “pitanje tko je zaslužio bonus”.

Izvor: Jutarnji  list