fbpx

Zbogom desktop! Dobrodošao thumbtop?

Dellovo novo miniračunalo pogoni Googleov operativni sustav Android, a spaja se na postojeće monitore i televizore preko USB-a. Prema prvim najavama, stajat će manje od 100 dolara.

Nakon što je još od 90-ih godina postao sinonim za proizvođača računala, Dellov utjecaj i ugled su znatno oslabili u posljednjih nekoliko godina. Komapanija sa sjedištem u Teksasu i dalje tvrtkama isporučuje još mnoštvo stolnih računala za urede u kojima još uvijek prevladavaju tipkovnice i miševi. Dellov biznis brzo je istisnut pojavom i naglim širenjem pametnih telefona i tableta na tržištu koje su lansirali drugi proizvođači, kao što su Apple, Samsung i Amazon. Što može napraviti proizvođač PC-jeva?

Jedna od stvari koju je nedavno napravio je povlačenje s burze u privatno vlasništvo. Naime, kompaniju je otkupio njezin predsjednik, osnivač i direktor Michael Dell uz pomoć investicijske kompanije Silver Lake Partners za 24,4 milijarde dolara. Druga stvar na koju se pripremaju jest uništiti stolno računalo.

Na tehnološkom sajmu CES koji je prošli mjesec održan u Las Vegasu kompanija je predstavila svoje prijenosno thumbstick računalo koje je iznenadilo mnoge. Pod kodnim imenom Project Ophelia ovo računalo bit će na tržištu dostupno od lipnja ove godine. Uređaj pogoni Googleov operativni sustav Android, a spaja se na postojeće monitore i televizore preko USB-a. Prema najavi iz Della, ovo minijaturno računalo stajat će manje od 100 dolara.

Na sličan način kao i Googleov Chromebook i ovo “thumbtop” računalo pohranjuje sve svoje sadržaje, programe ili aplikacije na internet (u tzv. “oblak”). Tipkovnice, miševi i zvučnici spajaju se bežično na ovaj uređaj, a napajanje dolazi iz monitora ili TV-a.

Zanimljivo je da na taj način ovo miniračunalo troši samo 1 vat snage, što je znatno manje od 300 vata koliko je potrebno za rad većini današnjih računala. Sve to bez potrebe za stolnim računalom, hard diskom ili samostalnim napajanjem.

“Mi ne ubijamo stolno računalo”, reako je za FoxNews.com Tarkan Maner iz Della. “Međutim, nove realnosti nas pokreću prema cloud uređajima, tankim klijentima i drugim umreženim uređajima, uz PC-eve.

On je dodao da je Projekt Ofelija “samo još jedna platforma”, a “ne drugačije iskustvo!.

Post-PC revolucija je očito nezaustavljiva jer su centralizirana računala velike snage i mogućnosti pohrane podataka danas dostupna svima putem “računalstva u oblacima” i to zahvaljujući bržim i jeftinijim internet vezama, sigurnijim mrežama i boljim serverima.

Izvor: net.hr