fbpx

Bill Gates želi kreirati “novu generaciju kondoma”

Unatoč tome što kondomi dolaze u različitim teksturama, veličinama, pa čak i okusima, te opcije nisu očito dovoljne pa ih u mnogim dijelovima svijeta ljudi ne koriste.

Bill i Melinda Gates Foundation, odnosno zaklada osnivača Microsofta i njegove supruge želi to želi promijeniti. Ova neprofitna organizacija koja se bavi globalnim zdravstvenim problemima traži sada izazov u razvoju “nove generacije kondoma”.

“Next Generation” kondom traži inovativni dizajn koji kreira seksualno iskustvo takvog intenziteta koje je bolje nego kad se kondom ne koristi.

Naravno, novi dizajn također mora moći zaštititi ljude od širenja HIV-a i drugih seksualno prenosivih bolesti.

“Što kada bismo mogli razviti kondom koji bi osigurao sve koristi naših trenutačnih verzija, ali bez nedostataka? Štoviše, što ako bismo mogli razviti kondom koji će će biti bolji od seksa bez kondoma. Tako Zaklada Gates razmišlja o “novoj generaciji kondoma” .

Zaklada je navela i neke od prepreka u korištenju zaštite kao što su problemi u pregovorima za upotrebu kondoma među komercijalnim seksualnim radnicama.

Štoviše, u mnogim mjestima postoje kulturne barijere koje spriječavaju korištenje zaštite. U Zambiji, na primjer, traženje korištenja kondoma u zaštiti može dovesti do obiteljskog nasilja, kako je izvjestila organizacija AIDS Alliance.

“Što je kondom čovjeku privlačniji za korištenje, to je veća vjerojatnost da će ga on i koristiti”, rekao je Stephen Becker, zamjenik direktora HIV programa u Zakladi Gates.

“Ali mi ni na koji način ovdje ne govorimo o posebno skupoj tehnologiji”, istaknuo je on.

Zaklada Gates će dati 100.000 dolara pobjedniku natječaja Grand Challenge Exploration te 200 milijuna dolara za financiranje istraživanja koje se bori protiv bolesti u zemljama u razvoju.

Kondomi su u upotrebi već posljednjih 400 godina, međutim u posljednjih 50 godina bilo je vrlo malo tehnoloških poboljšanja na njima. Trenutačna stopa svjetske proizvodnje je 15 milijardi kondoma godišnje s procijenjenih 750 milijuna korisnika na stalno rastućem tržištu.

Hoće li Gatesova zaklada uspjeti seks s kondomom učiniti boljim iskustvom nego seks bez kondoma?

Glavna poboljšanja očekuju se u materijalu od kojeg je kondom izrađen. Novi koncept dizajna kondoma s novim materijalima može biti brzo konstruiran i ispitan, kako se navodi na stranicama Zaklade Gates. Masovna klinička ispitivanja na ljudima nisu potrebna, a prozvodni kapaciteti, marketing i kanali distribucije su već spremni.

Izvor: net.hr/sb/grandchallenges.org