fbpx

Cipar rekao ne pritiscima EU i MMF-a: Oduzimanje štedišama je nepošteno i protiv interesa Cipra!

Ciparski parlament usprotivio se uvođenju jednokratnog poreza na bankovnu štednju u zamjenu za 10 milijardi eura financijske pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Kako prenosi AP, za izglasavanje zakona nije bio niti jedan zastupnik, 36 ih je izrazilo svoje protivljenje, a 19 ih je ostalo suzdržanima.

Podsjetimo, najava kako bi u zamjenu za “financijsku injekciju” od strane EU i MMF-a Cipar trebao jednokratno ubrati porez od štediša u bankama izazvala je bijes Ciprana te rezultirala redovima štediša pred bankama, koji su povukli svoje uloge.

Najavljivalo se kako će svi oni koji na računima imaju manje od 100 tisuća eura ušteđevine morati platiti porez od 6,75 posto, a oni koji imaju više od tog iznosa 9,9 posto. Šefica MMF-a predlagala je čak da štediše s više od 100 tisuća eura u ciparskim bankama ostanu bez 30 do 40 posto svog štednog uloga.

No, s Cipra je EU i MMF-u upućena jasna poruka – Ciparski narod i njegovi predstavnici smatraju kako bi ta mjera bila nepoštena i protivna interesu Cipra te neće popustiti pritiscima u zamjenu za europsku “financijsku injekciju”.

Izvor: index.hr