fbpx

“DA, BIVŠI MINISTAR TURIZMA JE POD ISTRAGOM ZBOG KUPOPRODAJE ZEMLJIŠTA U ISTRI” USKOK potvrdio

Aferu sa kupnjom i preprodajom zemljišta u Istri zbog koje je ministar turizma Veljko Ostojić nedavno podnio ostavku istražuje Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, priopćilo je danas Državno odvjetništvo.

DORH je na svojoj web stranici objavio priopćenje u kojem navodi da je USKOK 18. veljače ove godine preuzeo ovaj slučaj jer je riječ o složenom predmetu, ali i zbog toga što su do sada utvrđene činjenice ukazale na njegovu moguću nadležnost.

– Odmah po primitku predmeta USKOK je započeo sa provođenjem istraživanja tijekom kojih je već 21. veljače 2013. ispitan prvi svjedok, a 26. veljače 2013. su u Puli provedene dokazne radnje ispitivanja bivših vlasnika zemljišta i drugih svjedoka – priopćili su iz DORH-a.

Državno odvjetništvo opisalo je i cijeli tijek istrage slučaja u kojem su Ostojićeva šogorica Sandra Perić i supruga Sonja Perić kupile poljoprivredno zemljište u Općini bale za 900 tisuća kuna, da bi ga poslije, kada je prenamijenjeno u turističko preprodale za 25 milijuna kuna. U vrijeme kad je zemljište urbanizirano, podsjetimo, Veljko Ostojić bio je pročelnik za turizam Istarske županije.

DORH je, naime, za moguće nezakonitosti oko zemljišta u općini Bale saznao 14. veljače 2013. kada im se obratio novinar HRT-a Dražen Majić s upitom što se poduzima u vezi navodnih nezakonitih radnji tada još aktualnog ministra turizma i članova njegove obitelji.

Nakon toga DORH je izvršio provjere i utvrdio da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli sredinom 2011. zaprimilo izvješće policije u vezi prenamjene tog zemljišta te je 27. svibnja 2011. održalo sastanak s policijom na kojem je zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja, nakon čega je policija u više navrata od 9. kolovoza 2011. do 24. travnja 2012. dostavila više izvješća u vezi svojih istraživanja.

– Po primitku tih izvješća Županijsko državno odvjetništvo u Puli je radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica nastavilo pribavljati drugu dokumentaciju kao i povijesne izvatke iz zemljišnih knjiga. Nakon svih radnji koje je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Puli i koje sada provodi USKOK, bit će donijeta odluka o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena – poručili su iz DORH-a.

Izvor: ZL