fbpx

Europa postavila ultimatum pred Hypo banku: Ili se povlačite s Balkana, ili vas gasimo!

Europska komisija zaprijetila je da će zatvoriti Hypo grupu ukoliko država Austrija kao vlasnik ove kontroverzne bankovne grupacije hitno ne prezentira planove za njeno restrukturiranje.

Prezadužena Hypo grupa iza koje se vuče pregršt afera napokon je istrošila i zadnji gram strpljenja europskih komesara. Od službenog Beča očekuje se da Bruxellesu u najkraćem mogućem roku dostavi plan restrukturiranje Hypo grupe, javlja beogradska Politika.

Hypo banka mora se povući s Balkana!

U priopćenju koje je stiglo iz Europske komisije Hypo banka se ne spominje po imenu. No, Joaquin Almunia, europski komesar za konkurentnost, u svojoj izjavi jasno je dao do znanja o kome se radi. “Samo jedna austrijska banka zadaje glavobolju čuvarima konkurentnosti u Europskoj uniji, a to je sedma po veličini bankarska kuća u toj zemlji”, izjavio je Almunia na sastanku financijskog lobija EU u Bruxellesu.

Prema planu Europske komisije, restrukturiranje Hypo grupe značit će i njeno povlačenje s Balkana, odnosno hitnu prodaju osam Hypo banaka u jugoistočnoj Europi. Ukoliko se ovaj plan ostvari, kontroverzna Hypo banka više neće moći poslovati u Hrvatskoj, u kojoj je prisutna još od ratnih devedesetih. To naravno ne znači da će sadašnja banka prestati postojati, već bi povlačenje austrijskog Hypa iz Hrvatske zapravo predstavljalo promjenu vlasnika banke, te vjerojatno poslovanje pod novim imenom.

Smiješi im se još 700 milijuna eura

Austrija je, podsjetimo, nakon što je “afera Hypo” potresla Europu nacionalizirala tu kontroverznu banku. I u njeno spašavanje uložila nemalu količinu novca. Hypo banci Austrija je odobrila 1,5 milijardi eura subvencija, a predviđena je uplata dodatnih 700 milijuna eura iz državnog proračuna.

“Europska komisija odobrila je dodatnih 700 milijuna eura pod uvjetom da Beč do kraja prvog kvartala 2013. godine riješi ‘slučaj Hypo’ kako najbolje zna i umije”, rekao je Almunia, dodavši kako se nikakvo konkretno rješenje još ne nazire.

Bankari upozoravaju na katastrofu

Reakcija iz austrijskog ministarstva financija nije se dugo čekala. Tvrde da su Europskoj komisiji nacrt za rješenje “problema Hypo” poslali još 5. veljače. Umiješali su se u cijelu priču i članovi upravnog odbora Hypo grupe, koji tvrde da bi razbijanje grupe u procesu prinudnog stečaja imalo katastrofalne posljedice za Austriju, kao i za zapadni Balkan.

“Samo osmišljena strategija izlaska iz krize, koja bi podrazumijevala i unosnu prodaju mreža Hypo banaka u pojedinim državama (Balkana) može doprinijeti opstanku centralne (austrijske) Hypo grupe i da pri tom ne potakne krizu u bankarskom sektoru jugoistočne Europe”, tvrde iz uprave Hypa. No, njihov “manifest” je, kako doznaje Politika, službeni Beč pod pritiskom Bruxellesa odbio prihvatiti, tako da je sudbina Hypo grupe i dalje neizvjesna.

Izvor: ZL