fbpx

Internetska apokalipsa je marketinška laž!

Brojni mediji širom svijeta, a i mi među njima, izvjestili su jučer o hakerskim napadima koji će usporiti cijeli internet. U pozadini napada je navodno sukob između organizacije za borbu protiv spama i jedne nizozemske tvrtke za web hosting. Ipak, to nije istina, tvrdi Gizmodo.

Cijela stvar zvuči vrlo dramatično – masovni DDoS napad “ometa ključnu infrastrukturu diljem svijeta” kako je napisao New York Times, ali to je jučer zaista i zvučalo uvjerljivo. Naime, u pitanju su dvije zaraćene skupine – Spamhaus, nizozemska grupa koja prati spamere i Cyberbunker, također nizozemska tvrtka optužena da im daje hosting. Između njih nastao je konflikt.

Ono što se trenutačno događa je da “botnetovi” koji djeluju u ime Cyberbunkera pokušavaju srušiti Spamhaus pomoću gomile podataka koji im opterećuju informatičke sustave.

Ako vjerujete u ono što ste pročitali online, njihove međusobne trzavice uzrokovale su potres na cijelom webu. Hakerski napad s kolateralnom štetom koja odjekuje širom svijeta. No, nakon što pročitate nekoliko zastrašujućih rečenica iz izvještaja koji govore o cybersuperhakerskim napadima, možda ćete se upitati zašto niste primjetili da vam je internet usporen (?) ili pak ako dublje uđete u “priču”, zašto to nitko nije primijetio tijekom proteklog tjedna kada je sve počelo?

Osim toga, dobro pitanje je i zašto nije bilo nikakvih izvještaja o ispadima Netflixa, kako su izvjestili New York Times i BBC? I na kraju, zašto tvrtke koje ne rade ništa drugo nego prate promet na internetu kao što je primjerice tvrtka Internet Traffic Report, nisu pružile niti jedan dokaz o tome da se nizozemski virtualni sukob prelio i u naša online dvorišta?

O čemu se zapravo radi?

Svi ljudi koji su bili spremni da javno iznesu svoje tvrdnje o pojedinostima i opsegu napada su izravno uključeni u ovaj slučaj. Naime, Spamhaus je angažirao anti-DDoS tvrtku CloudFlare da odbije napad. Osim toga, direktor CloudFlarea Matthew Princ hvalio se kako je upravo njegova tvrtka zaslužna za zaštitu velikih stranica, kao što je New York Times, od napada hakera.

“Ovi DDoS napadi su u u suštini poput nuklearnih bombi. Tako je lako izazvati toliko mnogo štete”, rekao je Prince za NYT.

Ovo bi zaista bilo zabrinjavajuće da nije zapravo riječ o oglašavanju, o najobičnijoj reklami. U tome i jest stvar. Dok čekamo da nam se nebo interneta sruši na glavu, tvrtka koja prodaje zaštitu nudi nam obranu od online napada.

Ta kompanija očito je dobra u tom biznisu, međutim, ona je također i u biznisu zastrašivanja ljudi. Primjerice, u svom postu na blogu Princ je tako napisao da se za ove napade “može dokazati da su relativno skromni” u odnosu na ono što slijedi.

Na što je mislio? Totalna apokalipsa?! Ili nešto još gore?

Izvor: net.hr/sb/Gizmodo