fbpx

INVESTITORI IZ BAKUA: Azerbajdžanci stižu u Biograd?

Hrvatska i Azerbajdžan prijateljske su zemlje kojima se pružaju odlične mogućnosti za suradnju na svim područjima, posebice gospodarskim, a upravo potpisana predsjednička deklaracija o strateškom partnerstvu ne samo da je potvrda dobrih odnosa već i poticaj za daljnje jačanje suradnje, složili su se u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov gost, predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev, koji su također razgovarali i o izazovima u svojim regijama.
“Danas smo potpisali predsjedničku deklaraciju koja je potvrda naših dobrih odnosa, a posebno smo istaknuli želju za daljnjim jačanjem gospodarskih odnosa. Prostora je mnogo… mogućnosti za daljnju suradnju vidimo na području energetike, infrastrukturnih projekata, poljoprivrede i turizma”, rekao je Josipović.

Nakon sastanka gospodarstvenika i dužnosnika dviju zemalja u ponedjeljak u Zagrebu, očekuje se niz konkretnih poslova, ocijenili su u sudionici hrvatsko-azerbajdžanskog poslovnog foruma.

Razgovaralo se o ulaganju Azerbajdžana u gradnju medicinsko-rehabilitacijskog centra kod Biograda, a Geofoto je pred potpisivanjem 99,2 milijuna eura vrijednog ugovora o izradi vojnog geoinformacijskog sustava po standardima NATO-a.

Dok su političari i poslovni ljudi razgovarali o jačanju gospodarske suradnje, ispred hotela Esplanada skupina hrvatskih aktivista prosvjedovala je protiv Alijeva.

Prosvjed Kuće ljudskih prava
Mreža kuća ljudskih prava svaki tjedan upućuje barem jedno upozorenje međunarodnim institucijama uz pismo protesta vladi i Predsjedniku Azerbajdžana. Gušenje slobode izražavanja, hapšenja novinara i odvjetnika, samo su neki od pokazatelja nedemokratskog načina vladanja Ilhama Alijeva, poručila je predsjednica UO Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka.

Izvor: Slobodna Dalmacija