fbpx

JOŠ NEMA PAPE: Prvi krug – crni dim

Iz dimnjaka montiranog na krov Sikstinske kapele sinoć oko 19.40 sati prokuljao je crni dim, što je znak da novi papa nije izabran u prvom krugu. Konklave se nastavljaju danas, s najviše četiri glasanja

Večeras oko 19.40 sati iz dimnjaka montiranog na krov Sikstinske kapele prokuljao je crni dim. Bio je to znak da kardinali u prvom krugu glasanja nisu izabrali novog papu, a tome se nitko nije niti nadao. Kardinali konklave nastavljaju u srijedu kada na rasporedu imaju do četiri glasanja, dva prije i dva poslije ručka. Javnost će o eventualnom neuspješnom prijepodnevnom glasovanju dimnjak izvijestiti oko podneva, nakon oba kruga glasanja. U slučaju neuspješnih poslijepodnevnih krugova glasanja javnost će također biti izviještena samo jednom, vjerojatno oko 19 sati.

Vrata Sikstinske kapele u kojoj 115 kardinala bira novog papu zatvorena su u 17.35 sati, nakon što je ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini, u skladu s tradicijom, uzviknuo “extra omnes” (svi van). Kardinali su do Sikstinske kapele došli u procesiji od nedaleke Pavlove kapele. U toj su procesiji izgovarali Litaniju svih svetih kojom poimence zazivaju više od 150 svetaca i traže njihovu pomoć u izboru nasljednika Benedikta XVI.

Prije nego što su za njima zatvorena vrata Sikstinske kapele, kardinali su čuli nagovor za izbor pape koji im je uputio 87-godišnji malteški kardinal Prosper Grech. Kardinali izbornici još jednom su položili prisegu tajnosti, prema kojoj ne smiju odavati što se zbivalo u konklavama i to pod prijetnjom izopćenja iz Crkve.

Kardinali izbornici počeli su u utorak oko sedam sati ujutro useljavati u Gostinjac sv. Marte koji će im biti dom dok ne izaberu novog Petrovog nasljednika. Nakon toga održana je misa u Bazilici sv. Petra što ju je predvodio dekan kardinalskog zboga Angelo Sodano koji zbog dobnog ograničenja ne sudjeluje u konklavama.

Izvor: Zadarski list