fbpx

Juncker strahuje od rata u Europi

Premijer Luksemburga Jean Claude Juncker kaže da ‘demoni’ koji raspiruju nacionalnu netrpeljivost u Europi nisu nestali, što su pokazali i ratovi u BiH i na Kosovu, prenosi srpski portal B92

‘Svatko tko vjeruje da vječno pitanje rata i mira u Eoropi nije više tema, duboko griješi. Demoni nisu nestali, već samo spavaju, što su pokazali i ratovi u Bosni i na Kosovu. Zapanjen sam koliko su sadašnje prilike u Europi slične onima od prije sto godina’, rekao je on za njemački list Der Spiegel, a prenosi B92.

Juncker, koji je predvodio grupu europskih ministara financija u jeku ekonomske krize, tvrdi da su izbori u Italiji i Grčkoj ‘na površinu iznijeli nacionalnu netrpeljivost, za koju smo mislili da je davno prošla’.

On je rekao i da je bio zgrožen transparentom koji su nosili grčki demonstranti na kojem je njemačka kancelarka Angela Merkel predstavljena u nacističkoj uniformi. Juncker smatra da je način na koji su pojedini njemački političari kritizirani u Grčkoj ostavio ‘duboke rane’.

Također, dodaje i da su izbori u Italiji bili ‘pretjerano neprijateljski prema Njemačkoj, a samim tim i neeuropski. Bivši premijer Italije Silvio Berlusconi okrivio je, tokom izborne kampanje, centralističku politiku službenog Berlina za ekonomske probleme Italije.

Juncker, koji je predsjedao euro-grupom od 2005. do siječnja ove godine, ističe usporedbu sa 1913. godinom.

Izvor: tportal.hr