fbpx

Nema potvrde da je Assad ubijen, sirijskoj oporbi mjesto u Arapskoj ligi

Na pitanje za radio Europe 1 o glasinama da je jedan iranski čuvar ubio Assada, Fabius je rekao da je jedna internetska stranica objavila tu informaciju, ali da ona nije provjerena

Arapska liga službeno je pozvala sirijsku oporbu kao predstavnika te zemlje na sastanak te organizacije, a francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je da nisu potvrđene glasine o ubojstvu predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijska oporba mora ujediniti, ocijenio je Fabius u ponedjeljak i dodao da glasine o ubojstvu Assada nisu potvrđene.

Na pitanje za radio Europe 1 o glasinama da je jedan iranski čuvar ubio Assada, Fabius je rekao da je jedna internetska stranica objavila tu informaciju, ali da ona nije provjerena.

“Ako želimo izbjeći raspad Sirije i pobjedu ekstremista, potrebno je političko rješenje. Za to je potrebna uspostava ravnoteže vojnih snaga na terenu”, dodao je Fabius.

Oporbena koalicija za sada ne prihvaća ostavku vođe oporbe Ahmed Moaza al-Khatiba, a novog predsjednika vlade odbacuje Slobodna sirijska vojska.

Sjedište Sirije u Arapskoj ligi službeno je dodijeljeno sirijskoj oporbi, rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik Arapske lige, uoči arapskog sastanka na vrhu u Dohi.

“Oporba je pozvana na arapski summit i ona će zauzeti mjesto Sirije u Arapskoj ligi”, precizirao je taj neimenovani dužnosnik.

Nacionalna oporbena koalicija je objavila u nedjelju da je pozvana na summit u Dohi gdje će ju zastupati “premijer” Ghassan Hitto.

Zapovjednik Slobodne sirijske vojske, glavne sastavnice pobune, pukovnik Raid Assaad ranjen je u eksploziji bombe na istoku Sirije, javila je jedna sirijska nevladina organizacija.

Voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH) Rami Abdel Rahamne precizirao je da je u eksploziji u nedjelju navečer ranjen pukovnik Assaad koji se u automobilu nalazio u području Deir Ezzora. Ranjen je u nogu.

Izvor: Novi list