fbpx

Nije Ostojić jedini: Glavni donator HDZ-a Anđelko Leko sumnjivom prenamjenom zemljišta zaradio 6 milijuna eura!

U afere s prenamjenom zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko u Hrvatskoj su proteklih godina bile upetljane mnoge osobe iz političko-gospodarskog života, svih stranačkih predznaka. Sada već bivši ministar turizma samo je jedan od njih

Korupcija vezana uz prenamjenu zemljišta, koja je ministarske pozicije stajala HNS-ovca Veljka Ostojića, široko je rasprostranjena pojava na lokalnoj razini. Bivši ministar turizma nije jedini koji je ulovljen s prstima u medu. Na pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište milijune su zgrtali članovi svih stranaka, bez obzira na predznak, te brojne javnosti dobro poznate ličnosti iz poslovnog miljea. Obrazac je uvijek isti. Poljoprivredno zemljište kupuje obično član obitelji (kao uostalom i u Ostojićevom slučaju) i to preko tek osnovane tvrtke. Nakon toga lokalne vlasti prenamjenjuju ga a cijena mu skače u milijunskim iznosima.

Tako je Vlado Leko, nećak glavnog HDZ-ovog donatora Anđelka Leke, poznatog zagrebačkog hotelijera i vlasnika Sheratona, navodno kupio 2007. godine za 1,07 milijuna eura 10 hektara poljoprivrednog zemljišta u Zaglavu na otoku Visu. Kasnije je čak 7,7 hektara od toga uvršteno u turističku (građevinsku) zonu po Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

Tvrtka Bolek d.o.o. čiji je Vlado Leko direktor, navodno je zaradila najmanje šest milijuna eura jer je to područje postala turistička zona s mogućnošću gradnje 500 ležajeva. Kvadrat zemljišta za koje je Leko platio 10 eura vrijedio je nakon prenamjene najmanje 100 eura.

Zaobišao lokalne vlasti
Prenamjeni su se tri puta zaredom usprotivile lokalne vlasti u Visu, a onda je u korist Leke odlučeno na razini Splitsko-dalmatinske županije, koja je parcelu u uvali Zaglav uvrstila u Konačni prijedlog PP-a. Prema registru Trgovačkog suda, tvrtka Bolek d.o.o. osnovana je 2. ožujka 2006., a kupoprodaja 10 hektara zemljišta za 10 eura po četvornom metru dogodila se samo četiri dana poslije. Dio je u zaštićenom pomorskom dobru pa je od parcele od 10 hektara u Županijski plan uvršteno 7,7 hektara.

Anđelko Leko je naime jedan od glavnih donatora HDZ-a, koji je tada u Splitsko-dalmatinskoj županiji bio na vlasti. Njegove tvrtke H.I.B i Astoria tada Sanaderovoj su stranci u 2008. godini donirale čak 840.000 kuna

– Nema šanse da bi bilo s kim ulazio u taj posao, a i inače nisam ljubitelj otoka. To zemljište nisam ni vidio niti sam Vladu oko toga išta htio ispitivati. To je potpuno njegova stvar, ne znam s kim to radi niti me zanima. Zbog istog prezimena znaju nas povezivati u poslovnom smislu, ali stvarno nema veze sa mnom. To on valjda radi s nekim svojim ljudima – komentirao je tada Leko.

I Horvatinčić mislio zaraditi na prenamjeni
I poduzetnik Tomo Horvatinčić namjeravao je prenamjenom zemljišta ‘omastiti brk’, no, u tome ga je spriječila pomorska nesreća zbog koje mu se sudi za ubojstvo dvoje talijanskih državljana. Santa Marina – tvrtka kći Hoto Grupe u vlasništvu domaćeg građevinskog tajkuna proteklih je godina nemilice kupovala negrađevinsko, odnosno poljoprivredno zemljište u priobalnom dijelu Grada Krka, na području između trajektne luke Valbiska i obližnjeg naselja Pinezići.
U kupnju više od milijun do sad negrađevinskih kvadrata (koje je Horvatinčić plaćao po cijeni od svega 8 eura po četvornom metru) Hoto Grupa je, kako je svojevremeno potvrdio jedan od članova Uprave te kompanije, investirala više desetaka milijuna kuna, vjerujući kako će ulaganja tolikog intenziteta biti dovoljan razlog za prenamjenu tog područja u zonu izgradnje turističkih objekata, ponajprije luksuznih hotela, desetaka apartmanskih vila, ali i niza popratnih sadržaja poput sportskih i golf terena te marine.
Protiv toga je, međutim, ustala lokalna zajednica, a sve bi se najvjerojatnije odigralo po istom scenariju da Horvatinčića nije spriječilo suđenje.
Naime, poslovna povezanost političara na lokalnoj razini sa sumnjivim poslovnim krugovima sve je ove godine bila javna tajna. Još je 2006. bivša ministrica graditeljstva Matulović-Dropulić ukazivala na to da lokalne uprave namjerno kasne s donošenjem prostornih planova kako bi bez njih što dulje mogli raspolagati zemljištem, prema vlastitom interesu.

Izvor: dnevno.hr