fbpx

Predsjedniku Josipoviću počasna iskaznica Zaklade Delmata

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u ponedjeljak mr. sc. Ivana Pehara, ravnatelja Gradske knjižnice Zadar i upravitelja Zaklade „Delmata”, glazbenog pedagoga Bojana Pogrmilovića, člana Upravnoga odbora Zaklade i dipl. ing. Zdenka Antešića, zamjenika ministra prometa, veza i infrastrukture i člana Zaklade.

Mr. sc. Ivan Pehar upoznao je Predsjednika Republike s brojnim zajedničkim projektima i dugogodišnjom plodnom suradnjom između Gradske knjižnice Zadar i pok. Ljube Stipišića Delmate, počasnog kuma Knjižnice. U spomen na ovu suradnju Knjižnica je inicirala program Ljubi s ljubavlju, ciklus koncerata u Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Mostaru, Rabu i drugim gradovima i promociji njegovih najznačajnijih djela – Identiteta i Anima Delmatike. Na predstavljanju ovih djela u Zagrebu Predsjednik RH je i osobno sudjelovao.

Članovi izaslanstva Zaklade upoznali su Predsjednika Josipovića s planom i programom djelovanja Zaklade Delmata, posebno s njezinom inicijativom o osnivanju studija klapskog pjevanja pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, čemu je veliki poticaj dalo i nedavno uvrštavanja klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Predsjednik je upoznat i s nastavkom rada Gradske knjižnice Zadar na digitalizaciji baštine Delmata, održavanju 5. festivala dječjih klapa u Zadru, izradi mrežne stranice Zaklade, o planovima za snimanje dokumentarnog filma o Delmati te o godišnjem koncertu koji Zaklada priprema koncem rujna, na dan njegova rođenja. Ujedno, prva večer ovogodišnjeg Festivala dalmatinskih klapa u Omišu bit će posvećana njegovu osnivaču – Delmati.

Predsjednik Josipović prihvatio je molbu rukovodstva Zaklade za pokroviteljstvo znanstvenog skupa o Delmati koji će se održati 2014. godine. Također, najavio je da će svojim pisanim prilogom sudjelovati u zborniku radova s toga skupa. Predsjednik je podržao Zakladu Delmata izrazivši svoju potporu spomenutim oblicima njezina rada.

Kao pokloniku Delmatinog opusa, mr. sc.Ivan Pehar predao je Predsjedniku počasne članske iskaznice Zaklade Delmata i Gradske knjižnice Zadar, dobitnice strukovnog priznanja Knjižnica godine 2012, te više Delmatinih naslova objavljenih u izdanju Gradske knjižnice Zadar. Predsjednik Josipović obećao je ravnatelju Peharu da će prilikom svog sljedećeg posjeta Zadru posjetiti i Gradsku knjižnicu Zadar, najbolju hrvatsku knjižnicu .

Izvor: Zadarski list