fbpx

Prodavao automatsku pušku, zaradio kaznenu prijavu

Oglas je, na veliku žalost oglašivača, Bepa D. iz Radovina kraj Zadra, prije kupaca privukao policajce i njemu osigurao kaznenu prijavu zbog djela okarakteriziranog kao nedopušteno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

“Povoljno prodajem automatsku pušku crvena zastava M70” – sadržaj je oglasa objavljenog na internetskom portalu “njuškalo.hr”. Oglas je, na veliku žalost oglašivača, Bepa D. iz Radovina kraj Zadra, prije kupaca privukao policajce i njemu osigurao kaznenu prijavu zbog djela okarakteriziranog kao nedopušteno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Kako je 29-godišnji muškarac zamišljao da bi taj oglas mogao završiti nismo doznali jer nismo uspjeli stupiti s njim u kontakt. No za njegov postupak, zaista bi se moglo reći kao se zaigrao oružjem.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 29-godišnjakinjom iz okolice Zadra, kojeg se sumnjiči da je putem internetskog oglašivača ponudio na prodaju automatsku pušku crvena zastava M70 koju ilegalno posjeduje, protiv njega je podnijeta kaznena prijava – potvrdio nam je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije koja uporno, godinama već provodi akciju “Manje oružja – manje tragedija” kako bi građani bez sankcija mogli vratiti oružje koje ilegalno posjeduju.

Za razliku od Bepa D. iz Radovina u srijedu je u prostorije Druge policijske postaje u Zadru ušetao odgovorni Zadranin koji je policajcima dragovoljno predao pištolj marke crvena zastava, dva okvira i 100-tinjak komada metaka. On neće biti kažnjen.

U protekloj, 2012. godini policijski službenici Policijske uprave zadarske podnijeli su 48 optužnih prijedloga zbog prekršaja iz Zakona o oružju te sedam kaznenih prijava zbog kaznenog djela nedopuštenog držanja oružja i eksplozivnih tvari, od čega dvije za držanje veće količine oružja ili eksploziva.

Zanimljivo je spomenuti kako je do kraja 2011. godine Policijska uprava zadarska imala evidentirano 8.366 komada registriranog oružja kod 4.098 osoba koje posjeduju oružni list za držanje ili nošenje oružja. Od tog ukupnog broja 4.004 oružana lista posjeduju muškarci, a 98 žene. Zadranin koji posjeduje 15 komada rekorder je po broju oružja, a riječ je o lovcu.

Izvor: ZL