fbpx

U javnost izlaze detalji agonije Huga Chaveza

Koristili su se iPadovima i drugom tehnologijom kako bi mu prezentirali političke projekte, rekao je jedan izvor iz venezuelanske vlade, opisujući posjete Chavezovih ministara u bolnice u Havani i Caracasu u kojima je proveo posljednje tjedne života u teškom stanju, ne mogavši govoriti, podvrgnut endotrahealnoj intubaciji kako bi pomoću cjevčice umetnute izravno u dušnik mogao disati

Pokojni venezuelanski predsjednik Hugo Chavez pao je u komu dan prije smrti koju je uzrokovao kolaps respiratornog sustava pošto mu se rak proširio na pluća, objavili su venezuelanski izvori u subotu.

Chavezovo zdravstveno stanje bila je jedna od najbolje čuvanih tajni u svijetu otkako je objavio da boluje od raka u lipnju 2011. godine. Nakon njegove smrti u utorak, međutim, počele su u javnost izlaziti pojedinosti o tijeku bolesti i Chavezovim zadnjim danima.

– Koristili su se iPadovima i drugom tehnologijom kako bi mu prezentirali političke projekte – rekao je jedan izvor iz venezuelanske vlade, opisujući posjete Chavezovih ministara u bolnice u Havani i Caracasu u kojima je proveo posljednje tjedne života u teškom stanju, ne mogavši govoriti, podvrgnut endotrahealnoj intubaciji kako bi pomoću cjevčice umetnute izravno u dušnik mogao disati.

Kada je trebalo donijeti odluku o novom ministru vanjskih poslova, Chavezu je pokazan popis s nekoliko imena, a on je prstom pokazao na ono Eliasa Jaue, kazao je isti izvor.

Jedan od razloga zbog kojih je Chavez odabrao liječenje na Kubi nisu samo tamošnji vrsni stručnjaci, nego i činjenica da mu je prijateljstvo s Raulom i Fidelom Castrom te stroga medijska kontrola kakva se prakticira na Kubi mogla zajamčiti maksimalnu diskreciju o zdravstvenom stanju.

Chavez je na Kubi od lipnja 2011. bio na četiri operacije. Tijekom prve dvije uklonjen mu je tumor s crijeva i dijagnosticiran sarkom na velikom slabinskom mišiću koji povezuje kralježnicu i zdjelicu.

Zahvaljujući kemoterapiji i radioterapiji bolest se držala pod kontrolom i Chavezu omogućila sudjelovanje na predsjedničkim izborima u listopadu 2012. Međutim, u posljednjim danima kampanje Chavezu su trebale velike doze lijekova kako bi mogao izdržati na skupovima. Nakon pobjede, Chavez, iscrpljen i u bolnoj patnji, svega se još nekoliko puta pojavio u javnosti.

Posljednja i najteža operacija bila je 11. prosinca 2012. godine. Trajala je šest sati i nakon nje je Chavez bio u životnoj opasnosti jer je izazvala unutarnje krvarenje i tešku infekciju dišnih puteva. Za trajanja operacije Chavezu je nekoliko puta stalo srce i liječnici su ga morali oživljavati.

Njegove posljednje riječi prije odlaska na Kubu bile su: “Sigurno ću se vratiti”. I vratio se koncem veljače, ali u tako lošem stanju da se nije moglo dopustiti javnosti da ga vidi. To je uskraćeno i jednom od njegovih najvećih pobornika, bolivijskom predsjedniku Evi Moralesu.

Ministri su posljednji put kod njega bili u subotu, prije nego što je počelo rapidno pogoršanje. U ponedjeljak je Chavez pao u komu i umro u utorak popodne.

Izvor: dnevno.hr