fbpx

Veliki Petak: Dan posta i nemrsa

Vrijeme prije Uskrsa obilježava skromnost i odricanje

Iako mnogi Uskrs povezuju isključivo s bojanjem pisanica i specijalitetima koji će se uskoro naći na blagdanskom stolu, za vjernike je ovo vrijeme skromnosti i odricanja.

Mnogi dvoje oko značenja pojmova ‘post’ i ‘nemrs’. Naime, u dane posta katolici ne jedu meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je samo jedan cjeloviti obrok. Nemrs podrazumijeva uobičajena tri obroka, ali bez mesa na tanjuru. Pepelnica, koja obilježava početak Korizme i Veliki Petak jedini su dani u godini kada Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernici se tih dana odriču mesa te jedu samo jedan obrok, a prema dosadašnjoj praksi postiti su dužni svi katolici u dobi od 18 do 60 godina, s izuzetkom bolesnika.

Korizmeni post

U ovom dijelu liturgijske godine kršćani se pripremaju za svoj najveći vjerski blagdan – Uskrs. Počevši s Čistom srijedom, ili Pepelnicom ulaze u vrijeme pokore koje traje 40 dana. Ako uzmete kalendar u svoje ruke vidjet ćete da ovo razdoblje u biti traje 46 dana, ali imajte na umu da se od posta oduzimaju nedjelje jer je to dan Isusova uskrsnuća, a time i velikog slavlja.

Veliki petak

Ovaj dan vjernicima prolazi u tišini i strogom odricanju od ukusnih mesnih jela. Jede se grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, a najčešće se poslužuje riba. U kontinentalnom dijelu šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora.
Na dan Kristove muke i smrti vjernici na svoj skroman način, odričući se hrane, izražavaju zahvalnost Isusovim djelima te jačaju svoju dobru volju.

Unatoč postu i nemrsu gurmani će i ovo vrijeme iskoristiti za pripremu raznih delicija. Donosimo vam prijedlog recepta za sutrašnji dan:

Losos sa sezonskim povrćem

Ovaj jednostavan recept omogućit će vam ukusan i zdravi obrok u skladu s vjerskim načelima. Radi se o lososu umotanom u sezonsko povrće.

SASTOJCI:
Sol i crni papar
Tri male mrkve razrezane po dijagonali
Maslinovo ulje
6 fileta lososa
1 limun narezan na tanke kolutove
1 svežanj šparoga
1 šalica graška
12 grančica svježeg estragona
1 dlc bijelog vina

Zakuhajte vodu u loncu i ubacite mrkve. Kuhajte tri minute te ih zatim ocijedite i stavite na stranu. Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Izrežite šest komada folije u obliku srca tako da širina folije u najširem dijelu bude oko 50 cm. Svaku polovicu ‘srca’ premažite s maslinovim uljem te na nju položite po jedan komad lososa. Dodajte još ulja po filetu. Začinite po želji i dodajte po dva koluta limuna na svaki komad lososa. Povrće rasporedite ravnomjerno po svakom komadu te sve zalite s nekoliko kapi bijelog vina. Praznu polovicu ‘srca’ presavijte preko lososa i povrća sve dok vaš ukusni paketić ne bude u potpunosti zatvoren. Sve zajedno stavite u pećnicu i pecite oko 15 minuta.

Ovo jednostavno jelo zasigurno će ‘začiniti’ vaš blagdanski stol.

Izvor: she.hr