fbpx

WALES – HRVATSKA 1:2 SPEKTAKULARNI PREOKRET Lovren i Eduardo u deset minuta izrežirali veliku pobjedu Vatrenih!

Trinaest urnebesnih minuta u završnici susreta na Liberty stadionu bilo je dovoljno Hrvatskoj da u Swanseaju izgubljenu utakmicu okrene u 2-1 pobjedu i uknjiži bodove koji je ostavljaju na putu za izravan plasman u Brazil.

Preokret je započeo Lovrenovim iskupljenjem, bombom za izjednačenje u 77. minuti, a zapečaćen je Eduardovim pogotkom kroz noge Myhillu desetak minuta kasnije.

Kadrovska osvježenja učinila su reprezentaciju šarenom poput Benettonova plakata, ali u nisu pomogla Igoru Štimcu da u prvom poluvremenu neutralizira Garetha Balea i njegov “one man team”. Modrić je ovaj put uz asistenciju (solidnog) Sammira i (očajnog) Badelja još nekako držao ravnotežu na sredini terena, ali je domaćin predvođen Tottenhamovom zvijezdom bio okomitiji, konkretniji i riješio je prvo poluvrijeme u svoju korist rezultatom 1-0.

Dudu: ‘Važna pobjeda, ali Brazil je još daleko!’ Srna: ‘Bez ovoga Srbija ne bi ništa značila!’
Bale se nakon viroze i ozljede gležnja pokazao dovoljno oporavljenim da već u ranoj fazi dvoboja baci u očaj hrvatsku obranu. U 7. minuti je s loptom u posjedu iskliznuo iz sendviča Modrića i Badelja na sredini terena te “u slobodnom padu” krenuo prema kaznenom prostoru, gdje ga je grubo prizemljio Ćorluka. Na sreću, žuti karton stoperu bio je najgrublja sankcija u ovom slučaju. Bale je, naime, iz slobodnjaka sa dvadeset metara poslao loptu visoko iznad grede.

Štimac zadovoljan nakon velikog preokreta: ‘Bojao sam se ove utakmice, srećom, probudili smo se na vrijeme!’
Hrvatska se pojavila u domaćem kaznenom prostoru u 13. minuti i, pokazat će se, stigla do svoje najzrelije šanse u prvom dijelu. Prvo je Sammirov udarac od bloka završio u korneru, a u nastavku akcije Lovren je izvrsno na petercu pronašao Eduarda čiji je udarac glavom Myhill refleksno izvadio ispod grede.

VIDEO, FOTO: Srbija kod kuće lako protiv Škotske, Makedonija nije uspjela iznenaditi Belgiju
Wales je u 20. minuti stigao do jedanaesterca i vodstva. Gunter je na desnom boku lijepim dodavanjem u prostor “oslobodio” Ledleya, ovaj gurnuo loptu pored Lovrena i nakon vrlo blagog kontakta s hrvatskim stoperom ispružio se na travi. Bale je s bijele točke rastavio Pletikosu za 1-0.

Ulazak u finiš prvog dijela donio je novu Baleovu simultanku. U 35. minuti on je udarcem s ruba šesnaesterca rastegnuo Pletikosu, a tri minute kasnije je savršeno prihvatio dijagonalno Williamsovo dodavanje i poput torpeda uletjeo ispred Pletikose, ali je ovaj put promašio okvir i poslao loptu visoko povrh grede. Razdoblje velške dominacije zaključio je Bellamy udarcem sa desetak metara iskosa, što je Pletikosa lako amortizirao. Dojam o nesuvisloj i nedomišljenoj igri hrvatske reprezentacije u posljednjoj minuti poluvremena mogao je sakriti Mario Mandžukić. Srna je dodavanjem s desnog boka lansirao u priliku hrvatskog napadača, a ovaj sa 7-8 metara pogodio Guntera u nogu i omogućio Myhillu da lako dođe do lopte.

Štimac se u stanci između dva poluvremena odlučio zavrtjeti rulet; povukao je s terena indisponiranog Badelja, uveo u igru Schildenfelda, promijenio raspored u 3-5-2 i došao do dominacije i prilika. Već u 52. minuti Eduardo je blizu izjednačenju, nakon kornera je glavom sa šest metara prebacio gredu. Desetak minuta kasnije Srna je poslao bombu s ruba kaznenog prostora u Myhillov peterac, Eduardo u prolazu kvrcnuo loptu, a već savladani vratar čudesnom reakcijom na crti spasio mrežu. Ubrzo će i Modrić lansirati loptu koja će prozujati kroz deset pari nogu u petercu i završiti put izvan terena.

Kada nije uspjela opsadom, uz rekordni posjed lopte, Hrvatska je stigla do pogotka dalekometnim projektilom. Dejan Lovren se na 30 metara od gola namjestio i Myhillu “kroz uši” zakucao loptu u mrežu. Ubrzo nakon toga Eduardo će prihvatiti Olićev centaršut i sa sedam metara spakirati loptu kroz golmanove noge u mrežu za 2-1.

WALES – HRVATSKA 1:2 (Bale 21′; Lovren 77′, Eduardo 87′)
Wales: Myhill – Gunter, A. Williams, J. Williams, Davies – Collison, King, Ledley, Bale – Bellamy, Robson-Kanu (od 64. RIchards).

Hrvatska: Pletikosa – Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić (od 73. Olić) – Rakitić, Badelj (od 46. Schildenfeld), Modrić, Sammir (od 61. Kovačić) – Mandžukić, Eduardo.

Izvor: Jutarnji list