fbpx

“ZBOG UZVIKA “UBIJ SRBINA” MOGUĆ I PREKID UTAKMICE” Policija o velikim mjerama osiguranja za Srbiju

Ništa neće biti prepušteno slučaju oko mjera osiguranja povodom kvalifikacijskog nogometnog sraza visokog rizika između reprezentacija Hrvatske i Srbije obzirom da je za policijski angažman najmanje 1500 policajaca svih profila i iz svih Uprava diljem zemlje planirano utrošiti 700 tisuća kuna!

U pomoć našima pristići će i četiri policajca iz Srbije, tzv. spotera sa velikim iskustvom sa navijačima, a u prilog svih kršiteljima zakona neće svakako ići snimke i fotodokumentacija koje će policiji uvelike koristiti radi identifikacije radi odgovarajućih sankcija.

– Ništa neće biti prepušteno slučaju oko mjera osiguranja povodom kvalifikacijskog nogometnog sraza visokog rizika između reprezentacija Hrvatske i Srbije obzirom da je za policijski angažman najmanje 1500 policajaca svih profila i iz svih Uprava diljem zemlje planirano utrošiti 700 tisuća kuna!

U pomoć našima pristići će i četiri policajca iz Srbije, tzv. spotera sa velikim iskustvom sa navijačima, a u prilog svih kršiteljima zakona neće svakako ići snimke i fotodokumentacija koje će policiji uvelike koristiti radi identifikacije radi odgovarajućih sankcija.

– Policijske pripreme traju tri mjeseca. O točnom broju policajaca ne možemo govoriti. Znakovito je da će ih biti više nego kad se igra derbi Dinama i Hajduka, ali i nešto manje nego za utakmicu sa Engleskom u proteklom kvalifikacijskom ciklusu. Slušao sam izjavu izbornika hrvatske reprezentacije koji je rekao da spremno očekuje reprezentaciju Srbije, a ja to mogu reći za osiguranje u sigurnosnom smislu – izjavio je načelnik Uprave policije i zamjenik glavnog ravnatelja Krunoslav Borovec priznavši kako je odluka oba nogometna saveza da nema razmjene navijača olakšala policiji posao u jednom segmentu.

Čelni ljudi policije su održali dva sastanka sa HNS-om od kojih je jedan bio tematski vezan za distribuciju ulaznica jer su predviđene personalizirane ulaznice sa OIB-om kako iste ne bi došle u ruke osoba koje su povezane sa nasiljem na sportskim natjecanjima.

-Točno 102 osobe imaju zaštitne mjere zabrane prisustvovanja na utakmicama. Kontrolirat ćemo ih i pokrenuti prekršajni postupak ako prekrše mjeru. U suradnji sa HNS-om smo provjeravali osobe koje su predbilježene i koje su kupile ulaznice a HNS je poništio 51 ulaznicu što je izazvalo velike reakcije navijačkih krugova ne bi li se popustilo prilikom prodaje karata. Stvari su jasno definirane zakonom i nema dogovaranja i pregovaranja. Kriminalistička služba će biti uključena oko preprodaje ulaznica. Preprodaja nije dopuštena i identificirali smo stotinjak karata koje su poništene, a svi koji budu zatečeni sa nevažećim kartama, biti će podvrgnuti krim istraživanju radi porijekla ulaznica – istaknuo je još Borovec napomenuvši kako je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić formirao stožer u koji su uključeni svi segmenti policije od granične, temeljne do krim policije preko SOA-e i policijske Uprave kao neposrednog izvršitelja osiguranja.

Borovec je svjestan mogućih sukoba domaćih navijačkih skupina zbog njihovog tradicionalnog rivalstva, no policija je spremna na sve jer će gradom, ali i u zoni stadiona „lunjati“ i veći broj policajaca u civilu koji poznaju navijački milje kako bi identificirali osobe koje će se protupravno ponašati.

– Očekujemo dobru atmosferu, sportsko i korektno ponašanje te da se ništa od sigurnosnih rizika neće dogoditi. Dolazak stranih navijača nije definiran kao kažnjiva radnja, međutim obveza je organizatora kao i redarske te zaštitarske službe da zapriječi ulazak na stadion svakoga tko je gostujući navijač – dodaje još Borovec, a na upit što ako se sa tribina zaori skandiranje „Ubij Srbina!“, odgovorio je da će uslijediti sankcije zbog „radnje potaknute mržnjom i diskriminacijom“ te da organizator potom mora upozoriti gledateljstvo s napomenom da se utakmica može prekinuti.

Razmjenjujući podatke sa kolegama iz Srbije, hrvatski plavci nisu načuli da postoje najave organiziranog dolaska protivničkih navijača no vjerojatnije će svako tko bude želio, doći u privatnom aranžmanu ne bi li bio što manje uočljiv. Međutim, za gostujuće navijače hrvatski pogranični plavci imati će posebne kontrole i biti će im odmah zapriječen ulazak u Lijepu našu, a maksimalnu zaštitu imat će gosti – srpsko izaslanstvo i njihova sedma sila – kako kroz zaštitarsku službu tako i kroz angažman policije.

Vrata maksimirskog stadiona bit će otvorena za navijače već od 15 sati pa načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić poziva sve posjetitelje da zbog sigurnosnih razloga i detaljne provjere dođu što ranije u Maksimir. Osim na maksimirskom stadionu, javno gledanje utakmice bit će organizirano i na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će biti i prigodni program. Pravila ponašanja prije, za vrijeme i nakon nogometne utakmice vrijede kao i za sve dosadašnje utakmice visokog rizika – nema pirotehničkih sredstava, alkohola, zabranjeno je unošenje kišobrana… Za autobuse iz drugih gradova predviđeno je parkiralište na Aveniji Gojka Šuška.

– Ponašajte se fer, korektno i sportski – poručio je prvi čovjek zagrebačkih plavaca Burušić.

Izvor: ZL