fbpx

“ZEMLJA JE U KRIZI, A JAKOVČIĆ BI POBJEGAO U BRUXELLES” Vrh SDP-a nezadovoljan šefom IDS-a

Premijer Zoran Milanović javno je danas ponudio šefu IDS-a Ivanu Jakovčiću da uđe u Vladu i preuzme funkciju ministra turizma Veljka Ostojića . Milanović je istaknuo da u Jakovčićevu slučaju vidi i kompetentnost, a i predsjednik je stranke te uskoro više neće biti istarski župan pa može preuzeti to mjesto.

Pritom je Milanović kritizirao sve češće ideje o formiranju nestranačke vlade koja bi pokušala izvući Hrvatsku iz krize.

Ozbiljan poziv
– Vidjeli smo kako završavaju vlade samo stručnjaka. U pravilu nikako, jer nemaju karakter i mandat da provode odluke. Zato želim političkog ministra koji nešto zna o poslu. A o ovom poslu predsjednik IDS-a sigurno nešto zna – rekao je premijer Milanović.

Na konstataciju da je Jakovčić odbio funkciju ministra i pitanje hoće li Vlada to postaviti kao uvjet, premijer je odgovorio da je njegov poziv ozbiljan, a ne zezanje.

– Ovo su ozbiljne stvari. I dalje mislim da su kontrolirane političke stranke jedan od temelja demokratskog sustava i liberalne demokracije. To čak piše i u našem Ustavu. Neovisne liste i stručnjaci, kome ti ljudi odgovaraju. No, u stvarnosti, u vrhu Vlade negativno je primljena Jakovčićeva izjava da nije kompetentan za položaj ministra turizma. Neformalnim rječnikom, mišljenje je da Jakovčić ponovno pokušava izbjeći odgovornost koju donosi položaj u Vladi.

Premijerov favorit
– Ne može se Jakovčić javno zalagati za rekonstrukciju Vlade i govoriti kako je država krizi, a u isto vrijeme na sve načine pokušavati postati eurozastupnik u Bruxellesu. Osim toga, ne stoji ni izjava da nije kompetentan za položaj ministra jer u politici je 20 godina, a bio je i ministar u Vladi Ivice Račana – rezimirao je izvor iz Vlade.

Na eksplicitno pitanje hoće li u Vladi prihvatiti kandidata kojeg Jakovčić predloži kao novog ministra turizma, uslijedio je neodređen odgovor: – To ćemo tek vidjeti. U krugovima bliskim Vladi tvrde da je premijer Milanović prilikom nedavnih razgovora s nekim istarskim političarima afirmativno govorio o Tomislavu Popoviću, direktoru Maistre.

Izvor: Jutarnji list