fbpx

“10. TRAVNJA JE POVIJESNI DAN!” Skandalozna izjava partnera HDZ-a pred EU izbore

HDZ nema sreće s koalicijskim partnerima. Nakon nedavnog ispada Ruže Tomašić, šefice HSP-a dr. Ante Starčević, neugodno iznenađenje u srijedu navečer na predizbornom skupu za EP u Zagrebu priredio im je i drugi partner, Milivoj Špika, šef Bloka umirovljenici zajedno.

– Današnji dan, 10. travnja, povijesni je dan – počeo je na skupu Špika, inače zadnji, 12. kandidat na njihovoj zajedničkoj listi. Potom je nakratko zastao, nakon čega se u dvorani Globus na Velesajmu prolomio buran pljesak. – Povijesni u smislu da prvi put biramo EU parlamentarce – nastavio je Špika. No, bilo je kasno.

Ne živi u prošlosti

Aluzija na “poznati datum” za gotovo sve u dvorani bila je više nego jasna.

– Bila je to krajnje neprimjerena i glupa izjava. U trenutku je nastala vrlo neugodna situacija. Bili smo konsternirani. I vrh stranke koji je sjedio u prvom redu vidno se uznemirio. Pogledavali su se, gurkali i vidjelo se da su u panici. Neki su u svojim govorima, poput Šuice i Stiera, poslije pokušali izgladiti situaciju, no prava, oštra reakcija vrha HDZ-a je izostala – opisali su nam sudionici skupa.

Milivoj Špika dan poslije rekao je da svojom izjavom nije mislio ništa loše.

– Rekao sam da je 10. travnja povijesni dan za Zagreb jer smo prvi put u gradu održali predizborni skup za EP. Da se skup održavao 7. travnja ili neki drugi dan, također bih rekao da je riječ o povijesnom danu. Jasno mi je da to može nekoga na nešto asocirati, ali ja ne živim u prošlosti. Aplauz koji je dobio na skupu smatra uobičajenim.

Nepotrebno ograđivanje

– Na svim skupovima svojim govorom podignem dvoranu na noge. I te su me večeri nekoliko puta prekidali pljeskom. Nije mi bilo ni u primisli da bi mi pljeskali jer sam spomenuo 10. travnja – pojašnjava Špika, koji smatra da se Dubravka Šuica nije imala od čega ograđivati.

HDZ: Povijesni dan jer se u dvorani okupilo toliko ljudi
Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš rekla je da izjavu Milivoja Špike nisu tako shvatili.

– On je govorio o povijesnom danu jer je mislio na velik broj ljudi koji se okupio na skupu. Bespredmetno je o tome razgovarati. Naš stav je jasan – svi totalitarizmi su neprihvatljivi – rekla je glasnogovornica HDZ-a.

Dio HDZ-ovaca ipak smatra da je reakcija vrha HDZ-a trebala biti oštrija. Kažu da je dio nazočnih pljeskao Špiki, dok je drugi bio neugodno iznenađen njegovim, ističu, “apsolutno neprimjerenim izjavama”.

– Sklopili smo savez s nekim strankama da bismo ojačali, a sada ispada da se te minorne stranke nama koriste, a istovremeno nam samo štete – izjavio je jedan saborski zastupnik komentirajući burni pljesak koji je na skupu dobila Ruža Tomašić. No, član iz vrha stranke za burne aplauze ima drukčije objašnjenje. – Na skupu je bilo oko tisuću ljudi, a među njima 50-70 pravaša, a oni su uvijek puno glasniji od nas – rekao je.

Izvor: Jutarnji list