fbpx

Akcija “Šetač”: Policija na Balkanu uhitila više od 50 osoba, u Hrvatskoj “palo” 14 dilera

Od ranog jutra na području Dubrovnika i Zagreba u tijeku je bila velika akcija policije i Uskoka. Duge cijevi bile su na ulicama. Riječ je o dijelu velike međunarodne akcije “Šetač”, usmjerene protiv pripadnika narko miljea i sudionika organiziranog kriminala, koju se provodi i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, gdje su također u tijeku pretresi i uhićenja.

Hrvatska policija zasad ne želi govoriti o detaljima akcija koje se provode na području Dubrovnika i Zagreba. Potvrđeno je tek da ih se provodi u suradnji s Uskokom, koji rukovodi akcijom u regiji, a više informacija očekuje se u subotu.

Iz Ravnateljstva policije priopćeno je da će se sutra u 16 sati održati konferencija za novinare, na kojoj će se prezentirati detalji međunarodne operativne akcije u kojoj je uhićeno više desetaka osoba. Na konferenciji će govoriti predstavnici Ravnateljstva policije, Uskoka i MUP-a Republike Srpske.

Prema neslužbenim informacijama, najveći broj uhićenih su državljani BiH, njih 19. U Hrvatskoj je uhićeno 14 osoba, a u Crnoj Gori uhićeno je najmanje deset ljudi.

Pretresaju se kuće dubrovačkih ugostitelja i sportaša

Policajci koji pretražuju obiteljske kuće na dubrovačkom području, viđeni su već u rano jutro u Gružu i u Čibači, a policija čuva i dio ugostiteljskih objekata u Gružu i Lapadu, javlja Dubrovački vjesnik. Navodno su sa slučajem povezani neki od ugostitelja, pa čak i sportaša s dubrovačkog područja. Navodno se među osumnjičenima nalazi i jedan bračni par iz Župe Dubrovačke kao i neke osobe iz Cavtata.

Dubrovački vjesnik je objavio kako je policija pretresla dom M.Š. iz Gruža, suvlasnika pizzerije Retro, zatim kuću poznatog dubrovačkog sportaša, gladijatora A.A., također iz Gruža, koji se trenutno ne nalazi na području Hrvatske već u jednoj od susjednih država, te još nekoliko kuća osoba koje su duže vrijeme pod nadzorom Uskoka i policije, među kojima je i bračni par iz Čibače, koji su vlasnici caffe bara u Uvali Lapad.

“U tijeku je zajednička akcija uhićenja dilera na Balkanu, ukoliko kriminalci ne poznaju granice zašto bismo mi?”

“U tijeku je međunarodna akcija uhićenja osoba koja se bave nelegalnom trgovinom droge”, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radoslav Jovičić u Beogradu, gdje sudjeluje u radu 4. Regionalne konferencije ministara unutrašnjih poslova i ministara pravosuđa o temi “Borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i unapređenje pravosudne suradnje u regiji jugoistočne Europe”.

Jovičić je naveo kako akciju provode policije Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, u suradnji sa specijalnim tužiteljstvom: “U tijeku je akcija međunarodnog karaktera na rasvjetljavanju teških oblika organiziranog kriminala u pogledu nelegalne trgovine drogom. Jedna policija u regiji ne može ništa sama učiniti. Ukoliko kriminalci ne poznaju granice, zašto bismo mi?”.

O broju uhićenih i detaljima akcije nije želio govoriti, ali je najavio da će o tome danas na skupu u Beogradu izvijestiti kolege iz regije.

U međunarodnoj akciji “Šetač” više od 50 uhićenih, zaplijenjeno više od 350 kilograma droge

No, više detalja o velikoj međunarodnoj akciji kodnog naziva “Šetač” iznijela je glasnogovornica MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja: “Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u suradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Hrvatske provodi međunarodnu akciju kodnog naziva `Šetač` s ciljem suzbijanja organizirane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom opojnim drogama na ovom području”.

“U četiri zemlje slobode je lišeno više od 50 osoba koje se smatra članovima organizirane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima, a zaplijenjeno je više od 350 kilograma skunka i pola kilograma heroina, kao i veća količina minsko-eksplozivnih sredstava i ilegalnog naoružanja”, dodala je.

Za novinsku agenciju Srna je Šoja ispričala kako je ova međunarodna istraga započela prije nekoliko mjeseci, a danas je rezultirala desetinama pretresa na području Republike Srpske i drugih zemalja obuhvaćenih akcijom, uključujući i Hrvatsku.

Tužiteljstvo BiH: Istraga je trajala oko pola godine

O detaljima ove velike zajedničke akcije policija zemalja regije izvijestilo je i Tužiteljstvo BiH, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Tužiteljstva i policije zemalja regije realizirali su do sada najveću zajedničku akciju u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga. U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika koji istovremeno i koordinirano rade u četiri države. Lišeno je slobode više desetina osoba, od čega je u BiH uhićeno 18 osumnjičenih, a jedan osumnjičeni iz BiH, lišen je slobode na teritoriju Republike Srbije.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupciju i terorizam, Tužiteljstva BiH, na području BiH provode se združene aktivnosti policijskih djelatnika Sipe i MUP-a RS. Na terenu djeluje više desetina policijskih službenika, koji su na području Sarajeva, Banje Luke, Istočnog Sarajeva, Bileće, Stoca, Trebinja, Ljubuškog i drugim lokacijama, uhitili 18 osumnjičenih, a u tijeku su pretresi na više lokacija. Uhićene osobe osumnjičene su za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, kao i druga teška kaznena djela. U pretresima je otkrivena i zaplijenjena veća količina oružja i eksploziva.

Ova akcija rezultat je zajedničkog rada tužiteljstava i policije u BiH, Srbiji,Hrvatskoj i Crnoj Gori, te koordiniranog provođenja istrage koja je trajala oko pola godine. U ranije provedenim aktivnostima, zaplijenjena je velika količina droge, od oko 376 kilograma marihuane i opojne droge “skunk” te oko pola kilograma heroina. Zajedničke aktivnosti realizirane su uz podršku projekta IPA 2010-jačanje tužiteljske mreže, koji vodi Europska unija, kao i SELEC centra za policijsku suradnju zemalja Balkana u Bukureštu.

Nakon izvršenih pretresa i uhićenja, Tužiteljstvo BiH i policijske agencije, nastavljaju aktivnosti na privođenju i ispitivanju osumnjičenih, nakon čega će postupajući tužitelj odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Združena akcija “Šetač”, predstavlja do sada najbolje organiziranu zajedničku suradnju, kojom je zadan udarac strukturama narko-mafije koje djeluju na prostoru ovih zemalja, a više desetina osumnjičenih uspješno je lišeno slobode bez obzira gdje su se u tom trenutku nalazili”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

U Crnoj Gori 13 ili 14 uhićenih

“Imam informaciju da je jutros krenula istovremena akcija uhićenja. Ono što je moja informacija je da u Crnoj Gori trenutno imamo između 13 i 14 uhićenih. To se tiče organizacije koja se bavi nelegalnim prometom narkotika i oružja. Mislim da je međunarodna oznaka te akcije `Grom`, tako se zove”, kazao je za B92 Duško Marković, ministar pravosuđa Crne Gore.

U akciji “Svitanje” u BiH uhićeno sedam osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem

Bosanskohercegovački mediji javljaju kako je u sklopu akcije “Svitanje” jučer uhićeno sedam osoba s područja Zenice, Busovače i Šipova, osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem. Zasad nije poznato je li ta akcija povezana s akcijama u Hrvatskoj.

U Crnoj Gori u akciji “Moreuz” policija zaplijenila veliku količinu oružja i droge

U Crnoj Gori je, vezano uz drogu i oružje, ovih dana provedena i akcija “Moreuz”. Kako javljaju podgoričke Vijesti, policija je prekjučer zaplijenila veliku količinu oružja i droge. Jedna je osoba uhićena. Zasad nije poznato je li i ova akcija dio velike međunarodne akcije u koju je uključena i Hrvatska.

Izvor: Index.hr