fbpx

“AMERIKANCI ĆE BITI UNIŠTENI NUKLEARNIM UDAROM. RAT BI MOGAO IZBITI DANAS ILI SUTRA” Sjeverna Koreja sije strah

Radi se na planu evakuacije 6 tisuća Australaca iz Južne Koreje, a Kinu su pozvali da intervenira kod svog saveznika ne bi li spriječili zabrinjavajuće nestabilnosti u regiji

Britanski premijer David Cameron izjavio je kako je riječ o stvarnoj i velikoj prijetnji: ‘Vrlo sam zabrinut. Ako su stanju dosegnuti SAD, onda su su stanju dosegnuti i Europu. Sjeverna Koreja je opasna, režim je nepredvidljiv i agresivan’

U priopćenju koje prenosi sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA, glavni stožer sjevernokorejske vojske je rekao kako je službeno obavijestio Washington da će Amerikanci biti “uništeni nuklearnim udarom”.

“Bespoštedna operacija” sjevernokorejskih snaga “konačno je dogovorena i odobrena”, tvrdi vojska, po kojoj bi rat mogao izbiti “danas ili sutra”.

“SAD-u bi bilo bolje da razmisli o sadašnjoj ozbiljnoj situaciji”, dodaje, ocijenivši da se kriza pogoršala zbog nadlijetanja američkih bombardera B-52 i B-2 iznad Južne Koreje tijekom zajedničkih američko-južnokorejskih manevara.

“Danas smo vidjeli još jednu izjavu Sjeverne Koreje koja opet upućuje nekonstruktivnu prijetnju”, reagirala je glasnogovornica američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost Caitlin Hayden, govoreći o “novoj provokativnoj izjavi koja Sjevernu Koreju još više izolira od međunarodne zajednice”.

Malo prije te sjevernokorejske prijetnje Pentagon je u srijedu poslijepodne izvijestio da je poslao proturaketni sustav THAAD na Guam (u Tihom oceanu) odakle polijeću bombarderi B-52 koji su nadlijetali Južnu Koreju.

SAD je usto razmjestio svoje proturaketne razarače u zapadnom Pacifiku.

Izvor: Jutarnji list