fbpx

Apokalipsa u Stankovcima: propalo 350 milijuna kuna

Sjećate se Poduzetničke zone u Stankovcima? Da, to je ona što je 2009. g. pompozno u Solarisu okićena titulom najuspješnije zone u Hrvatskoj, u konkurenciji njih čak 130 nominiranih.

To je zona s 11 pogona u koje je bilo investirano oko 350 milijuna kuna. U komunalno opremanje njezinih 28 hektara općina Stankovci izdvojila je četiri milijuna kuna, a država osam. Prognozirala joj se blistava budućnost, najavljivali se brojni novi proizvodni pogoni, reklamirao čisti poduzetnički uspjeh. Samo koju godinu poslije – prava kataklizma. Kao u SF filmu. Zona duhova.

Od 11 modernih, uglavnom proizvodnih pogona, s više od 350 zaposlenih, ostale su samo – kulise. Inox centar Sesvete, Grad-export Vinkovci, Mercury (Murter), Ostrea, Querzoli Dalmata, Life Fitness… Dvije davno zaustavljene dizalice na betonskim temeljima nesuđenog pogona iz kojeg strše zahrđale željezne šipke, prizor zaleđen u nekom prosperitetnijem vremenu. Prazni pogoni sa skupom opremom, s tek gdjegdje radnikom ili dva, koji više čuvaju objekte negoli rade, sve je što je ostalo od stankovačkog bajkovitog uspjeha.

Kreditne omče

Većina zatvorenih objekata prodaje se ili iznajmljuje. Vlasnici se pokušavaju izvući iz kreditnih omča koje im banke zatežu oko vrata. Neki su se našli ne samo u teškim financijskim nego i psihičkim problemima. Zona je doživjela rekordan krah! No, usred apokaliptične slike, probija se novi bijeli put, za neke nove poduzetničke avanturiste. Lokalna samouprava krči put u zoni za aneks od 64 dodatna hektara proširenja!? O čemu se tu radi? – Našoj zoni dogodilo se ono što se dogodilo u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj.

Kriza. Unatoč svemu, odlučili smo je proširiti za 64 hektara isključivo za izgradnju fotonaponske elektrane, odnosno obnovljivih izvora energije. Imamo površine i investitore za proizvodnju 15 megavata struje, što je dostatno za napajanja grada veličine Šibenika – pun nekog novog optimizma najavljuje stankovački načelnik Željko Baradić. Prvi investitor, tvrtka “Senega” d.o.o. Stankovci, upravo je dobila dozvolu i u idućih 15-ak dana započet će s radovima, kaže. “Senega” će izgraditi kapacitet od 8 megavata, a zagrebačka tvrtka “Solarna avenija” još 7 megavata – objašnjava Baradić, prebacujući se na državni teren:

Pet eura kvadrat

– Problem je u tome što investitori na dozvole čekaju tri godine. Umjesto da im se izdaju u roku od najviše 6 mjeseci, investicija od 100 milijuna eura čeka godinama zbog spore hrvatske administracije. Na pitanje zbog čega novi investitori kupuju nove parcele umjesto da kupe ili unajme postojeće, napuštene pogone, Baradić odgovara: – Nitko, ni državne ni privatne firme ne žele kupiti prazne hale, ako uz povoljne uvjete, po pet eura za kvadrat, mogu kupiti svoju parcelu i graditi po svome projektu. S druge strane – priznaje, žalosno je gledati kako hale propadaju. S tim ljudima apsolutno suosjeća, s njima je bio od prvog dana i sjeća se s kolikim su entuzijazmom ulazili u posao.

Što je sve propalo

•• Posebno žalim murterskog investitora koji je izgubio 25 milijuna kuna investiranih u halu koja je uređena kao hotel s pet zvjezdica.
Ili hrvatsko-talijanski investitor koji je imao pogon za proizvodnju betonskih blokova i zapošljavao 53 radnika, investirao je 1,6 milijuna eura, dovezao najmoderniju opremu iz Italije, a sad je nema komu ni prodati ni darovati.
Nije bolje prošla ni Ostrea s pogonom za preradu ribe, koja je znala u sezoni preraditi u danu po 100 tona inćuna, zapošljavati i do 300 radnika, a sad tek nekoliko. U cijeloj zoni ne radi više od desetak ljudi – govori načelnik Baradić.

Izvor: SD