fbpx

Bivši pripadnik 113. šibenske brigade pokopan u Bibinjama

Obdukcija je pokazala kako je Mate Šindija, 37-godišnji bivši pripadnik izviđačke satnije 113. šibenske brigade HV-a umro prirodnom smrću, odnosno zbog zastoja srca

Mate Šindija (37), bivši pripadnik izviđačke satnije 113. šibenske brigade HV-a pronađen je u petak mrtav u obiteljskoj kući u Bibinjama. Iako se na prvi mah nije znao točan uzrok smrti, zbog čega su se ovim malim priobalnim mjestom proširile i razne glasine, na patologiji u Općoj bolnici Zadar je utvrđeno da je Šindija umro prirodnom smrću, a to su nam potvrdili i u PU zadarskoj. Neslužbeno doznajemo da je njegov mladi život prerano prekinut uslijed zastoja srca.

Mate Šindija zadarskoj, pa i široj, javnosti bio je poznat po optužbama za ratni zločin počinjen u šibenskom zaleđu koncem Domovinskog rata.

Priča je posljednji put bila aktualizirana svega tri dana nakon što su u Haagu bili osuđeni hrvatski generali. Zbog zločina nad srpskim civilima, 1995. godine, na obavijesni su razgovor u Šibensko-kninsku policijsku upravu tada pozvani Šindija i njegov sumještanin Nediljko Lisica. Obojica su, s jedva napunjenih 18, kao ročnici pristupili u 113. satniju šibenske brigade HV-a. Sumnjičilo ih se za zločin u Varivodama i Gošićima, gdje je nakon akcije Oluja ubijeno 16 civila. I Šindija i Lisica pozvani su prije tri godine na obavijesni razgovor, jer je upravo njihova postrojba djelovala na tom području. Iz istog razloga obojica su bila pozivani i 2000. godine, no tada je Lisica odmah bio pušten kući, dok je Šindija s još četvoricom na šibenskom Županijskom sudu 2001. godine procesuiran, ali je potom i on bio oslobođen optužbi. Šindiji se na teret stavljalo da je, kao ročnik 113. brigade HV-a, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva temeljem čl. 158 KZ RH u zaseocima Nadoveze i Dobropoljcima, odnosno da je neutvrđenog dana sredinom kolovoza 1995. godine u mjestu Laškovica u kući u zaseoku Nadoveze zatekao 85-godišnju M. B. i njezinu 50-godišnju kćer D. B. te da ih je usmrtio pucanjem iz puškomitraljeza. Potom da je, također neutvrđenog dana sredinom kolovoza 1995. godine u mjestu Dopropoljcima, u zaseoku Ponoši, u dvorištu kuće zatekao stariju žensku osobu D. P. i usmrtio ju na isti način. Šindija je na koncu sudskog postupka oslobođen krivnje, a nedugo zatim uslijedila je i potvrda oslobađajuće presude od Vrhovnog suda RH-a.

Mate Šindija pokopan je jučer u 17 sati na mjesnom groblju u rodnim Bibinjama.

Izvor: ZL