fbpx

Bombe u Bostonu bile u ekspres-loncima napunjenima šrapnelima?

Istražitelji vjeruju da su bombe u jučerašnjem napadu zapravo bile u ekspres-loncima sa šrapnelima, skrivenima u ruksacima. Eksplozije su bile vremenski podešene, rekli su neimenovani predstavnici vlasti NBC-u, i nisu bile dovoljno jake da bi samo tlakom zraka izazvale tragediju. Međutim, kobni su bili šrapneli koji su odletjeli na veliku udaljenost.

Američki mediji prerano proglasili “džihad u Bostonu”: 20-godišnji Saudijac nije uhićen, nego je i sam ranjen i surađuje s vlastima

Iako će se uskoro vjerojatno sa sigurnošću doznati tko je odgovoran za bostonski napad, dio američkih medija uranio je s bacanjem sumnje na 20-godišnjeg Saudijca koji nije niti osumnjičen. Novinarka LA Timesa donosi jedan drugačiji pristup tragediji, pristup muslimana u SAD-u.

“Mnogim muslimanima koji su čuli za eksploziju na bostonskom maratonu kroz glavu je u tom trenutku prošla samo jedna pomisao: ‘Samo da ne bude musliman'”. Za muslimane koji su preživjeli histeriju nakon bombaškog napada u Oklahomi 1995. i napada na WTC 2011. takva je misao posve razumljiva.

Pojedine američke muslimanske zajednice odmah su se javno očitovale i osudile napad, ali njihova su priopćenja uglavnom prošla nezamijećeno. New York Post je objavio da se radi o Saudijcu, a novinarka Pamela Geller požurila je događaj nazvati “bostonskim džihadom”.

U ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu CBS-ov dopisnik John Miller, inače bivši šef FBI-jevih odnosa s javnošću, rekao je da je Saudijac trčao (kao i svi ostali) na mjestu događaja dok ga nije presreo jedan prolaznik. Kako javlja LA Times, “mladić surađuje s vlastima, nije uhićen i rekao je da nije umiješan u eksplozije, a novinarka Geller je islamofobična blogerica koja je izgradila karijeru na napadujući musliman”.

“Svaki bombaški napad na nevine civile je teroristički čin”

FBI je objavio da zasad “nema nikakvih dodatnih prijetnji” u Bostonu. Na konferenciji za novinare demantirana je ranija informacija o pronađenim neeksplodiranim bombama. FBI je sada objavio da nisu pronađene nikakve bombe osim onih koje su eksplodirale. Također su rekli da još uvijek nitko nije uhićen zbog napada.

 Američki predsjednik Obama danas je napad nazvao “gnjusnim i kukavičkim činom”. “Svaki bombaški napad na nevine civile je teroristički čin”, dodao je te istaknuo da se još ne zna koja skupina ili pojedinac stoji iza zločina, “a sve ostalo su špekulacije”.

Šestogodišnja sestra dječaka koji je poginuo ostala bez noge, majka teško ozlijeđena

Bostonski mediji objavili su identitet dječaka koji je poginuo u bombaškom napadu. Radi se o osmogodišnjem Martinu Richardu, koji je kod cilja maratona zajedno sa šestogodišnjom sestrom i majkom čekao oca koji je sudjelovao u utrcu. I majka i sestra su teško ozlijeđene, ali su preživjele. Djevojčica je ostala bez noge.

U terorističkom napadu koji se jučer dogodio u Bostonu troje je mrtvih, a oko 170 ozlijeđenih. No, strahuje se da će broj žrtava rasti jer je 17 ozlijeđenih u kritičnom stanju, a 25 je, kako piše CNN, ozbiljno ozlijeđeno. Među ozlijeđenima je osmero djece, a jedan osmogodišnji dječak je poginuo. Desetak ljudi moralo je na amputaciju stopala.

Bostonska policija i FBI navode kako se mnogi ispituju, no demantiraju da ima privedenih i osumnjičenih. Doznaje se kako je istodobno pokrenuta potraga za jednim iznajmljenim kamionom koji je viđen kako odlazi neposredno prije eksplozije.

Na maratonu je sudjelovalo nekoliko tisuća osoba, a prema prvim informacijama, eksplozije su se dogodile nešto poslije 15 sati po lokalnom vremenu. Povodom napada u Bostonu oglasili su se pakistanski talibani, koji tvrde da ništa nisu imali s bombama. “Vjerujemo u napade na SAD i njihove saveznike, ali s ovim eksplozijama nismo povezani”, kaže talibanski vođa Ehsanulah Ehsan.

Tri teorije

Što se točno dogodilo, tko je bombe postavio i na koji ih je način aktivirao, istraga tek treba pokazati. Za sada se barata s tri različite teorije. Razmatra se mogućnost da su za bombaški napad odgovorni islamisti, američki desničarski ekstremisti ili da se radi naprosto o manijaku ili manijacima koji su samo željeli proliti krv i izazvati kaos.

Utvrđeno je da je u napadu korištena jednostavna eksplozivna naprava. Radi se o bombi koju gotovo svatko može sklopiti zbog čega se pretpostavlja da su napadači amateri. No, to ne mora ništa značiti, s obzirom na to da su se eksplozivne naprave ovakvog tipa često koristile u Iraku i Afganistanu.

Osmogodišnjak zagrlio oca nakon prolaska kroz cilj pa izgubio život u eksploziji

Dnevni list Boston Globe objavio je potresnu priču o osmogodišnjem dječaku koji je poginuo u eksploziji. Mali Martin je na cilju čekao da njegov otac Bill Richard završi maraton.

Kada je Bill stigao do cilja, njegov osmogodišnji sin dotrčao je do njega i zagrlio ga, da bi se nakon toga vratio u publiku, gdje su ga čekali majka i sestra. Samo nekoliko trenutaka nakon toga kraj njih je eksplodirala bomba koja je ubila dječaka. U eksploziji je dječakova sestra ostala bez noge, a majka je u kritičnom stanju.

“Bilo je stravično, krv je bila posvuda”

Svjedoci su ispričali kako su vidjeli gusti dim, prije kojeg su čuli najmanje dvije eksplozije.

“Vidjela sam dvije eksplozije. Prva je bila u blizini ciljne ravnine, čula se glasna eksplozija, a nakon toga smo ugledali crni dim. Počela sam trčati i bježati”, ispričala je jedna svjedokinja za Boston Herald. “Posvuda sam vidio krv i ljude kako leže na ulici, prizor je bio stravičan”, kazao je drugi svjedok. Prema pisanju pojedinih američkih medija, navodno je u hotelu koji se nalazi uz ciljnu liniju pronađena i treća bomba, koja nije eksplodirala. Hotel je evakuiran.

Iz našeg Ministarstva vanjskih poslova doznajemo kako među ozlijeđenima nema hrvatskih državljana.

FBI je danas objavio da zasad “nema nikakvih dodatnih prijetnji” u Bostonu. Na konferenciji za novinare demantirana je ranija informacija o pronađenim neeksplodiranim bombama. FBI je sada objavio da nisu pronađene nikakve bombe osim onih koje su eksplodirale. Također su rekli da još uvijek nitko nije uhićen zbog napada.

Izvor: Index.hr