fbpx

Diljem svijeta obilježava se Dan planeta Zemlje

Diljem svijeta obilježava se Dan planeta Zemlje, kojim se želi istaknuti važnost zaštite okoliša i očuvanja našeg planeta.

Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen davne 1969. godine u San Franciscu na konferenciji UNESCO-a, a u Hrvatskoj 20-ak godina kasnije. Svake se godine obilježava u više od 190 zemalja.

Poticaj za odabir dana posvećenog našoj planeti dao je američki senator Gaylond Nelson, koji je imao ideju stvaranja boljeg okoliša za buduće generacije, a po uzoru na veliku demonstraciju za okoliš u kojoj je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. 2009. je od strane Ujedinjenih naroda proglašen međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Na taj se dan diljem svijeta ističe važnost zaštite okoliša, nužnost recikliranja i brige o otpadu, proizvodnje energije sa smanjenim utjecajem na okoliš.

Različitim događanjima i akcijama eko-udruga i organizacija, nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja i zatopljenja te klimatskih promjena te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.

Izvor: Index.hr